Fler lärare i Salem ska få höjd lön

Höjd lön för fler lärare är en av satsningarna i Salems budget för de kommande tre åren. – Den här satsningen kostar oss 2,5 miljoner kronor extra, säger kommunalrådet Lennart Kalderén.

  • Publicerad 05:23, 16 jun 2018

Alliansen i Salem har nu presenterat budgeten för åren 2019-2021. En av nyheterna är att fler lärare ska få höjd lön.

”Den politiska retoriken om att lärarna är skolans viktigaste resurs får inte vara tomma ord. Därför är vi glada över dels att göra lärarlönelyftet permanent, dels att kommunen skjuter till egna medel för att bredda lärarlönesatsningen även till vissa lärare som inte fått del av lärarlönelyftet.” säger Alliansen i Salem i ett gemensamt uttalande.

”Sådant skapar besvikelse”

Liberalernas gruppledare Mia Franzén som också jobbat som lärare i många år, på både Rönninge skola och Skogsängsskolan.

– När man gjorde lärarlönelyftet så var det ett antal lärare som var kvalificerade för lyftet men som inte fick någon höjning av budgetskäl. Sådant skapar besvikelse och gör att vi riskerar att förlora duktiga lärare. Det är sådana lärare som vi ska kompensera nu, förklarar Mia Franzén som dock är utan lärarlegitimation och därmed inte kommer ta del av extra-pengarna.

Lärarföbundets Mikael Alexandersson-From berömmer satsningen.

– Jättebra, och jag har hört från Socialdemokraternas oppostionsråd Arne Närström att även de står bakom en sådan satsningen, säger han.

”2,5 miljoner extra”

Kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) berättar hur Alliansen tänker budgetmässigt.

– Det kostar kommunen 2,5 miljoner kronor extra per år från 2019. Då utgår vi ifrån att statsbidragen för lärarlönelyftet permanentas. Skulle det inte bli så kommer vi ändå att skjuta till egna pengar, säger Lennart Kalderén.

Pengar till bygget i Fågelsången

Utöver lärarsatsningen märks bland annat bygget av skolan och idrottshallen vid Fågelsången, och datorer till alla elever i skolan.

– Skolans placering i vår gröna kil inbjuder till mer aktiviteter i naturen, inte minst pulkabacken kommer att användas mer, säger Mia Franzén (L ) i ett pressmeddelande.

Fakta

Så mycket betalar Salembon i skatt

Kommunalskatten är oförändrad i budgeten för 2019-2021.

Så här mycket betalade en Salembo på varje hundralapp förra året
19:67 kommun
12:08 landsting
00:84 kyrkoavgift
00:25 begravningsavgift

Total skatt:
32,84 kronor för medlemmar i Svenska kyrkan
32,00 kronor för personer som inte är medlemmar i Svenska kyrkan

(Uppgifter från 30 maj 2017)

Källa: Salems kommun
Visa merVisa mindre