Jessica Grahn Larsson får hjälp av Carina Ostén att kratta ihop hö från Järfälla kommun. Foto: Läsarbild Privat

Fler kommuner låter djurägare hämta grässpill

I Järfälla kan man redan nu hämta grässpill från kommunens ytor, och i grannkommunen Upplands-Bro säger man att det är fritt fram. I Upplands Väsby är lättare sagt än gjort att komma åt parkmiljöernas grässpill, men kommunen jobbar på en lösning i hettan.

  • Publicerad 09:30, 18 jul 2018

Som Mitt i tidigare kunnat berätta har Järfälla kommun tagit beslutet att låta djurägare komma och hämta grässpill på kommunens ytor. Jessica Grahn Larsson åkte hela vägen från Sigtuna till Kallhäll för att få hö till hopphästen Alieka.

Väl på plats fick hon hjälp av Carin Ostén som är engagerad i Foderhjälpen och bestämde sig för att hjälpa till och kratta ihop kommunens grässpill.

– När vi kom var det bara att skyffla in i transporten. Det är fantastisk att det finns sådan här människor som ställer upp för andra, säger Jessica Grahn Larsson.

I grannkommunerna Upplands Väsby och Upplands-Bro jobbar man för att hitta en lösning.

Nils Odén är stadsträdgårdsmästare i Upplands Väsby och menar att det är en kamp mot klockan. Ju längre de måste vänta på att slå, desto mer gräs hinner torka ut.

– Detta måste ske fort, även om man inte kan distribuera ut till alla måste skörden ske väldigt snart, säger han.

Men det har visat sig vara krångligare än väntat.

Modern teknologi står i vägen

Under måndagen åkte Nils Odén och representanter för Upplands Väsbys lantbrukare runt i kommunen för att titta på möjliga ytor, men den moderna teknologin ställer till det.

– Dagens stora slåttermaskiner kommer inte åt våra små parkytor, säger han.

Nu funderar man vidare på hur man ska lösa problemet så att gräset snabbt kan slås och distribueras ut till de som behöver.

”Fritt fram att hämta”

I Upplands-Bro har man inte någon plan för kommunens grönytor, men säger att det är fritt fram att hämta gräs om man behöver.

– Det är bara att höra av sig till växeln och be att få prata med Jonas Rundlöf som har hand om parkskötseln, säger Henric Carlsson i vanliga fall planchef men nu tillförordnad chef på samhällsbyggnadskontoret.

Skulle det visa sig att det är väldigt många som hör av sig kan man komma att tänkta om och göra något mer organiserat, säger Henric Carlsson.

Viktig tankeställare

Nils Odén är oroad över torkan men menar samtidigt att det är en viktig lärdom inför framtiden, inte bara för Upplands Väsby, utan för landet i stort.

– Det kan nog vara ganska bra för landet att skaffa sig en beredskap för sånt här och utfärda en rikstäckande plan för liknande kommande perioder, säger han.