Fler kameror ska övervaka Solna

Solnaplan och Arenastaden kan få kameraövervakning, och många fler platser finns på listan – Bagartorp, Hagalund och Solna gymnasium.

  • Publicerad 10:29, 9 maj 2018

Solnaplan och Stjärntorget i Arenastaden ringas in som platser i behov av kameraövervakning. Ett bra komplement till polisens arbete, anser man, både i brottspreventivt syfte och när brott inträffat.

– Det finns kameror vid ingången till centrumen och i butikerna, men inte på de här offentliga platserna. Där borde det finnas kameror, det tycker både vi och polisen, säger kommunstyrelseordförande Pehr Granfalk (M).

En trygghetsinventering som gjorts för att ta reda på var Solnabor känner sig otrygga ligger till grund för förslaget, liksom polisens bedömning av brottsutsatta platser.

Flera platser nämns

Listan är lång – Hagalund, Bergshamra torg, Bagartorp, Huvudsta centrum, Solna gymnasium och torget vid Västra skogens t-bana nämns som lämpade för kameraövervakning.

Det låter som hela Solna ska övervakas?

– Nej, vi går inte vidare med alla de här platserna. Och tyvärr är länsstyrelsen väldigt restriktiva. Vi får se vad de ger tillstånd för, säger Pehr Granfalk.

Han understryker att Solna är tryggt, och att trygghetskänslan ökat i kommunen.

– Men om det värsta skulle hända är det bra om det finns kameraövervakning. Det gjorde ju att man kunde spåra terroristen på Drottninggatan tillexempel.

Solna gymnasium kan också bli aktuellt för kameraövervakning. Detta främst för att förebygga skadegörelse, stök och inbrott.

– Vi har redan kameror på en del av våra skolor. Inomhus på flera och utvändigt på en. Att förhindra skadegörelse är ett tungt vägande skäl, vi har ju värdesaker i våra skolor, säger Marianne Damström Gereben (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Enligt henne har också bråk, stölder och falska brandlarm minskat markant på de övervakade skolorna.

”Obekvämt att bli filmad”

Eleverna Laura Karppi och Berfin Altin som går i trean på Solna gymnaisium är tveksamma när de får höra om idén. Tjejerna tycker det är lugnt på skolan.

– Jag ser ingen anledning att ha kameror här. Det är inte ett dugg stökigt, säger Laura.

– Kameror kan väl vara bra, om de är utanför. Men det skulle kännas obekvämt att bli filmad. Och saker kan ju hända överallt, säger Berfin.

Komplex fråga, anser Marianne Damström Gereben.

– Det finns ju två sidor. Integritetsdelen är väldigt viktig, men om tryggheten kräver det så kan ett beslut om kameror behöva tas, säger hon.