De första julmarknaderna i Stockholm har gått av stapeln. Och om de lokala julmarknaderna bjuder på överraskningar så verkar ambitionen vara en annan på Sveriges äldsta julmarknad på Stortorget i Gamla stan. Här finns 41 bodar på plats till julafton.

– Vi värnar om traditioner. Vi försöker bjuda på så lite överraskningar som möjligt, säger arrangören Charlie Hahne.

Stickat årets julklapp

Men flera lokala marknader finns också som bara är för en dag eller två (Se samtliga i faktaruta i slutet av texten).

Pensionärerna i PRO Skarpnäck har marknad den 3 december. I deras föreningslokal vid Skarpnäcks torg blir det försäljning av julsaker och diverse prylar som folk skänkt.

Men inte minst handlar det om handarbeten i textil från föreningens handarbetsgrupp. Att det hemstickade plagget skulle gå och bli årets julklapp hade de förstås inte en aning om när de jobbat under året.

– Vi sitter och stickar, virkar och broderar. Det handlar om sockor, mössor, vantar, pannband, och kanske någon enstaka kofta. Det är väldigt olika. Pengarna från försäljningen går till föreningen, säger Monica Hellkvist från PRO Skarpnäck.

Hantverksföreningens julmarknad

Dagen efter, alltså 4 december, är julmarknad på Hantverksföreningen Knut i Bagarmossen.

– Julmarknaden har funnits i en herrans massa år. Vi har textil och keramik av olika slag. Det är till exempel muggar, vävda produkter, handtryckta t-shirts och handdukar, säger Eva-Kajsa Nordenborg som själv jobbar med screentryck och t-shirts.

Keramik finns bland annat på hantverksmarknaden.

Keramik finns bland annat på hantverksmarknaden.

Eva-Kajsa Nordenborg

Barnboksjulmarknad

På Nobeldagen, den 10 december, är det barnboksjulmarknad på Bagarmossens bibliotek. Tretton lokala författare och illustratörer och ett bokförlag medverkar på barnboksjulmarknaden

"Barnboksjulmarknaden är även inne på sitt tionde år nu, så det är jubileum!" skriver deltagaren Maja Knochenhauer i ett mejl till Mitt i.

Ellen Ekman vid sitt bord förra året.

Ellen Ekman vid sitt bord förra året.

Kajsa Gordan

Ovanliga inslag

Mer sällsynta i julmarknadssammanhang är ukeleler och nyckelharpor. Men när ukelelebyggaren Gustaf Wettermark i Bagarmossen tog initiativ till julmarknad bjöd han in olika hantverkare och bland dem finns några instrumentmakare.

Gustaf Wettermark bygger ukeleles sedan sju år tillbaka.

Gustaf Wettermark bygger ukeleles sedan sju år tillbaka.

Privat

Wettermark har bjudit in ett tiotal hantverkare och konstnärer, men även Bagarmossens Folkets hus tar in anmälningar från försäljare.

– Jag tänkte först ha något för mig själv i min verkstad. Men det blir mycket roligare så här, säger Gustaf Wettermark.