ökade. Under juni och juli ökade inbrotten i Spånga jämfört med i fjol. Foto: Mostphotos

Fler inbrott i Spånga i somras jämfört med i fjol

Under sommaren reser många bort, och har man otur är inbrottstjuven framme. Mitt i har pratat med polisen om hur man skyddar sig på bästa sätt och hur inbrottstrenden sett ut i Spånga de senaste åren.

  • Publicerad 17:25, 1 sep 2021

Med sommaren kommer semester, och med den även en del bostadsinbrott när folk lämnar stan för landet. I år ökade antalet anmälda inbrott i Spånga under perioden juni och juli, från 30 stycken i fjol till 41.

Den generella trenden är dock att inbrotten minskar, berättar Jörgen Karlsson, som är brottsförebyggandesamordnare i Stockholm nord och som kartlagt antalet anmälda inbrott från första januari till sista juli de senaste åren.

– I just Spånga-Tensta har inbrotten under perioden ökat med ungefär 21 procent från motsvarande tid föregående år, med 51 inbrott 2021, jämfört med 42 stycken 2020. 2017 var siffran dock 125, så över tid har de anmälda inbrotten minskat, och det är en trend som vi ser i hela regionen, säger han.

Sommaren inte värst

I hela polisregion Stockholm har antalet anmälda bostadsinbrott gått från 1 323 stycken 2020, jämfört med 1 059 stycken 2021.

Sommaren är dock inte den värsta tiden för inbrott.

– Det man kan se är att när den mörkare perioden infaller, gärna innan snön kommer, är det mer vanligt förekommande. Höstlovet är en typisk vecka för inbrott, säger Jörgen Karlsson.

Hur skyddar man sig på bästa sätt?

– Skalskyddet är viktigt, det vill säga att man gör det så svårt för tjuven att komma in som möjligt, med ordentliga lås, gärna fönsterlås, och larm. Helst ska man tvinga tjuven att gå ut samma väg som den kom in, säger Jörgen Karlsson.

Han berättar att inbrottstjuvarna oftast inte tar med sig stora och tunga saker som väcker uppmärksamhet, utan att stöldgodset brukar få plats i en vanlig plastpåse. Därför är det viktigt att förvara värdesaker som smycken och annat på säkra ställen i bostaden.

Grannsamverkan är också av stor vikt.

– Det behöver inte vara en jätteetablerad sådan, utan mer att man i bostadsområden lär känna varandra så att man vet när det kommer okända personer och kan ha lite extra koll.

Jörgen Karlsson säger att det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite, att till exempel höra med personer man inte känner igen vem eller vad de söker.

– Var nyfiken, ta det där registreringsnumret, ring oss eller mejla iakttagelser, beroende på hur pass akut det är. Allt kan komma att vara av vikt.

Markerar bostäder

Det är vanligt att tjuvarna markerar vissa bostäder med alltifrån en liten tejpbit på dörren för att se om den öppnats, eller lägga en kratta på uppfarten för att se om den tas bort, berättar Jörgen Karlsson.

– Därför är det bra att hjälpa varandra hålla koll när folk är borta, tömma brevlådan och klippa gräsmattan om någon är på resa och sådant, säger han.

En del inbrott sker dock när folk är hemma, så det är viktigt att alltid ha lite koll och låsa dörren.

– Det finns exempel när folk haft olåst hemma men varit ute på baksidan. Ofta ligger bilnycklar och telefoner precis innanför dörren och blir då lätta byten, säger han.

Grannsamverkan är viktigt för att förebygga att inbrott sker. Foto: Mostphotos

Antalet anmälda inbrott i Spånga-Tensta

(Januari till juli)

2017 - 125 stycken

2018 - 77 stycken

2019 - 44 stycken

2020 - 42 stycken

2021 - 51 stycken

Visa merVisa mindre