I Sigtuna kommun har arbetstillfällena inom lager och logistik ökat. Foto: Mostphotos

Fler i Sigtuna försörjer sig på jobb

Antalet invånare i Sigtuna som behöver bistånd minskar markant. Kommunen ligger långt under snittet i Sverige.

  • Publicerad 09:07, 21 sep 2022

Det är glädjande att se att våra satsningar ger goda resultat

Sedan 2021 har Sigtuna kommun gjort en rad åtgärder att få ner andelen bidragstagare i kommunen. Arbetet har visat sig ge resultat. Antalet personer som behöver ekonomiskt bistånd för att försörja sig har sjunkit markant och kommunen ligger nu klart under snittet i både Stockholms län och i hela Sverige.

Coaching för jobb

– Det är glädjande att se att våra satsningar ger goda resultat och färre behöver ekonomiskt bistånd. Det finns en stor efterfrågan på arbetskraft i kommunen och tack vare arbetsmarknadspaketet har fler nu den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Flera saker har gjorts i det som kommunen kallar för arbetsmarknadspaketet där målet är att få fler kommuninvånare att försörja sig själva. Bland annat har fler personer anställts för att stödja invånare med socialbidrag att istället skaffa en egen försörjning genom att erbjuda individuell coachning i att hitta jobb eller studier.

– Arbetsmarknadspaketet är en bred palett av åtgärder. Allt från ett stöd att plugga upp betyg till förebyggande av utanförskap, säger Mattias Askerson.

Subventionerade jobb

En annan sak är att kommunen och Arbetsförmedlingen samarbetar med att erbjuda subventionerade anställningar för att de som står långt ifrån arbetsmarknaden. För utrikesfödda görs samma sak via Etableringslyftet. Detta genom att matcha arbetssökande och arbetsgivare i regionen.

Motverkar bidragsbrott

Vad gäller Etableringslyftet har det flaggats för att den kanske ska läggas ned. Något Mitt i tidigare har skrivit om.

– Vi jobbar stenhårt för att den inte inte ska läggas ned och det viktiga då är att Arbetsförmedlingen är engagerade i en förlängning av Etableringslyftet. Det är inte bestämt än och vi hoppas på att vi kan få stöd för att få fortsätta, säger Mattias Askerson.

Kommunen har också lagt resurser på att identifiera ansökningar från personer som inte har rätt till bistånd och motverkar därmed bidragsbrott och felaktiga utbetalningar.

Biståndsmottagare, 18-65 år

2020

Stockholms län: 0,96 procent

Sigtuna kommun: 0,72 procent


2021

Stockholms län: 0,92 procent

Sigtuna kommun: 0,76 procent


2022, första halvåret

Stockholms län: 0,87 procent

Sigtuna kommun: 0,58 procent

Sverige: 1,30 procent

Källa: Socialstyrelsens statistikdatabas för ekonomiskt bistånd

Visa merVisa mindre

Detta har Sigtuna kommun gjort:

Anställa mer personal för att kunna stödja invånare som får ekonomiskt bistånd att istället skaffa en egen försörjning.

Fler biståndsmottagare har fått erbjudande om en individuell coachning i att hitta jobb eller studier.

Samarbete med Arbetsförmedlingen och erbjudit subventionerade anställningar.

Projektet Etableringslyftet har skapat möjligheter för utrikesfödda.

Identifierat ansökningar från personer som inte har rätt till bistånd och därmed minskat bidragsbrott och felaktiga utbetalningar.

Visa merVisa mindre

Ett barn och en vuxen rånades i Märsta

Nyheter Två rån i Märsta på fredagskvällen Ett barn och en man utsattes för rån under fredagskvällen. Polisen kunde gripa två berusade män som misstänks för två fall av rån.måndag 26/9 9:55

FC Arlanda är klara för division 2

Nyheter Resultatet i sista matchen betydelselös för placering Det blev triss i vinster för Sigtunalagen FC Arlanda, Märsta IK och Rosersbergs IK i helgen.måndag 26/9 8:34

Allt vanligare med norrsken – så fångar du fenomenet på bild

Nyheter Elvaårscykel. Just nu är solens aktivitet på uppgång, då blir himlen mer färggrann Dansande ljus i skyn i skimrande gröna och blå toner. Nu syns norrsken allt mer på våra breddgrader. Så plåtar du fenomenet på bästa sätt?lördag 24/9 13:54