UTSATT. Forskare har varnat för att våld i nära relation kan öka till följd av pandemin när fler är isolerade hemma. Foto: Mostphotos

Fler hör av sig till kvinnojouren i Huddinge

Fler kvinnor har kontaktat kvinnojouren under pandemin. Fler brott i nära relation har också anmälts till polisen. Men Huddinge kommun har inte märkt av ett ökat tryck.

  • Publicerad 12:28, 20 dec 2020

I skuggan av pandemin har det varnats för att våld i nära relationer kan öka. När fler är hemma och isolerade finns risk för både alkoholmissbruk och våld.

Kvinnojouren Huddinge har märkt av ett större tryck.

– Det är fler kvinnor som har hört av sig till oss. Antingen via telefon eller sociala medier, säger Snövit Janson, kommunikationsansvarig på kvinnojouren i Huddinge.

Hon är nästan förvånad över att kvinnorna har kunnat kontakta dem den vägen.

– Många av de här männen som är våldsamma är väldigt kontrollerande, de kontrollerar kvinnans telefon och allt hon gör. När de är hemma hela tiden kan det bli svårare för kvinnan att ta en sådan kontakt, säger hon.

Risk för ökat missbruk

Att fler är permitterade eller arbetslösa kan också leda till ökat missbruk.

– Jag har själv pratat med kvinnor som säger att nu håller han på att bli våldsam, nu har han druckit igen, säger Snövit Janson.

Om kvinnojouren har högre tryck på telefon och samtalsstöd, har de däremot något färre inskrivningar och placeringar.

– Jag är förvånad över att det inte är ännu färre. Kvinnorna är ännu mer kontrollerade nu. I vanliga fall har de kanske lite respit när mannen eller de själva är på jobbet och kan andas ut lite. Men förmodligen är det mer våldsutövning i hemmen nu, säger Snövit Janson.

Fler brott anmäls

Fler brott i nära relation har också anmälts i Huddinge under 2020 jämfört med 2019. Fram till den 30 september var det en ökning med 30 procent.

– Men det är svårt att säga om det beror på pandemin, säger Anna Schelin vid Huddingepolisen.

Närpolisen och kommunen träffas en gång i månaden för att gå igenom sociala konsekvenser till följd av pandemin. Kommunen har inte haft fler placeringar i skyddat boende totalt sett under året. Fram till mitten av november var det 60 i år och 61 förra året.

– Det vi såg var att färre kontaktade oss under våren, det var ju som om hela samhället tvärnitade då. Men under hösten har det däremot varit fler, så totalt sett blir tillströmningen lika stor, säger Christine Salemka Carlsén, chef för individ- och familjeomsorgen.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Kommuens socialjour: Ring via kommunens växel 08-535 300 00

Socialjouren akut kvällar, nätter och helger: 020-70 80 03

Kvinnouren i Huddinge: Telefon: 08-746 75 53

Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50

Vid akut nödsituation, ring 112

Visa merVisa mindre