Snart kan förstagångsföräldrar i Hässelby få fler hembesök. Foto: Mostphotos

Fler hembesök för förstagångsföräldrar

Snart kommer förstagångsföräldrar i Hässelby att erbjudas extra hembesök av BVC. Projektet har gett bra resultat i Rinkeby, och utökas därför till fler områden i Stockholm.

  • Publicerad 06:24, 30 maj 2018

I Rinkeby erbjuds nyblivna förstagångsföräldrar sedan 2013 upp till sex hembesök av en barnsköterska från Barnavårdscentralen och en föräldrarådgivare från socialtjänsten – fem besök mer än på andra ställen. Syftet är att förebygga psykisk ohälsa, öka föräldrarnas kunskap om barn och föräldraskap och i god tid upptäcka om en familj behöver extra stöd.

Införs i Hässelby

Projektet har gett så goda resultat i Rinkeby att det nu görs permanent. Samtidigt utökas det och genomförs på flera håll i stan. Det kommer att införas i  Skärholmen, Rågsved, Hässelby, Kista-Husby, Fittja, Rissne-Hallonbergen och Flemingsberg.

– Nu pågår förberedelser och planen är att starta hembesöken i Hässelby den 1 september, säger Ella Bohlin, (KD), barn- och äldrelandstingsråd, i ett pressmeddelande.

Goda resultat i Rinkeby

Alla nyblivna förstagångsföräldrar vid Rinkeby BVC erbjöds de extra hembesöken under projekttiden – och hela 94 procent av dem tackade ja. 

Utvärderingen av Rinkebyprojektet visar att hembesöken har bidragit till ökad trygghet i  föräldrarollen, ökad kunskap om det svenska samhället och samhällets stöd för föräldraskap. 

– Vi kan se att familjer som fått sitt första barn får ett mycket bra stöd genom Rinkebyprojektet och därför är jag glad över att vi kan satsa permanenta resurser och ge fler barn en bättre start i livet, säger Ella Bohlin.