Fler hästar med abortvirus på Värmdö allt friskare

En häst i Stall Sandös hagar har dött i abortviruset. Men övriga hästar mår allt bättre och stallet hoppas snart kunna bryta isoleringen.

  • Publicerad 14:24, 19 mar 2019

Stall Sandös hagars omkring 40 hästar har varit isolerade sedan den 2 februari sedan flera hästar smittats av abortviruset, EHV-1. En häst som smittades av den neurologiska varianten av viruset dog i slutet av februari.

Lobke överlevde

Stallkompisen Lobke var också nära att dö men återhämtade sig efter en vecka med hög feber i hängmatta på hästkliniken i Ultuna. Stoet har nu kunnat återvända hem.

”I rätt riktning”

Övriga hästar i stallet mår också bättre.

”Alla våra hästars tillstånd är fortfarande lugnt och oförändrat i rätt riktning. Ingen feber eller andra symtom har uppkommit”, skriver stallägaren Lotta Nyberg på Facebook.

Hoppas slippa karantän

Hon är hoppfull om framtiden.

”Fortsätter vår lägessituation så mot ett tillfrisknande, så beräknas vår anläggning att bli släppta ur karantän 1 april.”

Fakta

Kan ge plötsliga missfall

EHV-1 är ett herpesvirus som även kallas abortvirus. Det kan drabba hästar i hela världen och orsaker feber och förkylning. Dräktiga ston kan dessutom drabbas av plötsliga missfall (virusabort).

Det finns också en neurologisk variant av sjukdomen som ger förlamningar.

Det finns vaccin mot formen som drabbar luftvägar och ger missfall, men inte mot den neurologiska varianten.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt
Visa merVisa mindre