Nu måste prover tas för att utreda gifthalten på Vintervikens botten. Foto: Mostphotos

Fler gifttunnor hittade i Vinterviken

Ytterligare gifttunnor har hittats på Vintervikens botten. Med robotkamera och ekolod har viken skannats efter skrot och gift. Nu ska prover tas för att utreda hur mycket gift som finns i vattnet.

  • Publicerad 08:23, 5 feb 2019

Redan i somras slog dykare larm om att mängder med gamla gifttunnor låg kvar på Vintervikens botten.

Efter det anlitade Stockholms stad marina mätkonsulter som undersökt botten med ekolod och en fjärrstyrd robot med undervattenskamera, skriver DN.

Botten full med skrot

Undersökningen visar att viken är full av gammalt avfall, giftkärl och skrot som bilar och motorcyklar.

– Vi har hittat både dumpade oljefat och de förmodade kärlen av okänt material. Det är jättesvårt att veta vad som funnits i tunnorna då de är i väldigt dåligt skick, säger Juha Salonsaari, enhetschef på vattenmiljöenheten, Stockholms stad till DN.

Måste ta prover för att utreda gifthalterna

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) ser allvarligt på upptäckterna och vill att prover tas så snart som möjligt, för att få reda på om det finns miljögifter i botten.

– Vi måste nu göra provtagningar av sedimentet kring tunnorna. Vi vet inte vad som har funnits i kärlen och vad som kan ligga kvar i botten. Det kan vara väldigt skadliga ämnen. Vi vet inte vad man dumpade på den tiden, då använde man ju vattnet som soptipp, säger Katarina Luhr.

Enligt miljöborgarrådet ska det inte vara farligt att bada i Vinterviken, så länge man inte dyker ner och rör runt på botten.