VÄNTAN. En lösning har länge utlovats för trafiken runt Svanhagen. Nu står det klart att bygget är ytterligare ett år försenat. Foto: Lisa Halldén

Fler förseningar för rondell vid Svanhagen

Det är över två år sedan planen för en rondell vid Svanhagen vann laga kraft. Nu står det klart att byggstarten är framflyttad ytterligare ett år. Först i början av 2021 tror Trafikverket att bygget kan börja.

  • Publicerad 11:50, 25 feb 2020

"Håll ut i två år". Så sa Trafikverket om planerna på en rondell vid Svanhagen i april 2016. Nu, fyra år senare, är den olycksdrabbade korsningen fortfarande oförändrad.

– Byggstart förväntas ske i början av 2021, säger Mandana Mokhtary, projektledare på Trafikverket.

Att det har tagit så lång tid har bland annat berott på att bygget i Svanhagen först skulle projekteras i samma veva som rondellen som ska byggas i Enlunda, längre söder ut på Färentunavägen.

Därför dröjer byggstarten av rondellen i Svanhagen

Men när detaljplanen drog ut på tiden 2018, så kopplades de båda projekten fria från varandra för att Svanhagen-bygget skulle kunna sätta igång. Byggstart under våren 2019 var budet då.

Planen är inte trafiksäker

Men nu är förhoppningen alltså framflyttad ytterligare. Denna gång beror det på att den vägplan som tagits fram inte är tillräckligt trafiksäker. I den planen gick nämligen gång- och cykelvägen mitt i bussperrongen, vilket cyklister, kommunen och trafikförvaltningen i Region Stockholm lyft som en trafikfara.

– Vi behövde ta fram en ny vägplan där cykelvägen går söder om perrongen. Det ger bättre framkomlighet för cyklister och skapar mindre konflikter mellan dem och gående, säger Mandana Mokhtary.

Grönt ljus – men bara för bilarna

Även för busschaufförer och övriga trafikanter är den nya dragningen av gång- och cykelvägen bättre, menar hon.

– Cyklarna leds om till en säker lösning istället för att i hög hastighet köra över samma yta som bussresenärer och busschaufförer ska gå eller springa över vid väntetid eller byte av buss, säger hon.

I den nya vägplanen har ett nytt körfält lagts in för vänstersvängar från Färentunavägen till bussperrongen.

– Just nu förbereder vi upphandling av en entreprenör som ska bygga om korsningen och så väntar vi på att ändringen av vägplanen vinner laga kraft, säger Mandana Mokhtary.

Krock förra veckan

Vägarna runt Svanhagen är olycksdrabbade. Senast 21 februari krockade en buss med en personbil i korsningen av Färentunavägen och Tureholmsvägen. En person skadades men behövde inte ambulansvård.

– Polisen som var på plats har talat om att de kommer utreda olyckan som vållande till kroppskada samt underlåtenhet av förare vid sväng i vägkorsning att förvissa sig om att manövern kan ske utan hinder för mötande trafik, säger Towe Hägg, presstalesperson på polisen.

Vad tycker du om trafiksituationen i Svanhagen?

Foto: Lisa Halldén

Christina Nordin, Ilända

– Den är livsfarlig. När man ska köra ut från parkeringen blockerar bussarna sikten och man kan få vänta jättelänge på att få köra ut. Ibland har det hänt att folk har tyckt att jag inte varit snabb nog och kört om vid korsningen. Det är inte konstigt att det är så mycket olyckor här.

Foto: Lisa Halldén

Kim Björnekärr Fohrman, Svartsjö

– Många kör fort. Ibland kommer lastbilar i hög fart i kurvan till Stenhamravägen. De som står vid övergångsstället kan vara svåra att se, så där kan det lätt hända en olycka.

Foto: Lisa Halldén

Sofie Carlson, Söderberga

– Jag har bott här så länge så jag har hunnit vänja mig, men det är rörigt. Bussar som stannar, cyklister som åker förbi, folk som springer till bussen och bilar som svänger in och ut. På ett sätt är det lite synd med en rondell så här på landet, men jag tror det behövs här.

Många turer runt ombygganden

2010: En arbetsplan för Svanhagen togs fram av Trafikverket, men den lades på is när finansieringen drogs in.

2016: Planerna återupptogs planerna igen med planerad byggstart 2017.

2018: Det bestämdes att projektet vid Svanhagen inte längre skulle projekteras i samma veva som den planerade rondell i Enlunda, för att förhindra ytterligare förseningar. Byggstart planerades till våren 2019.

2019: Trafikverket flyttades fram byggstartsprognosen till våren 2020.

Visa merVisa mindre

Mälarscouterna lovar valborgsfirande även i år

Nyheter Coronavirus biter föga på kåren Antalet medlemmar i scouterna ökar i hela Sverige. Så även hos Mälarscouterna, som till valborg satsar på både brasa och kör.fredag 16/4 16:38

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Nyheter Stormarknad först ut i nya kvarteret Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.torsdag 18/3 11:40

Flera personer gick genom isen i Ekerö

Nyheter Ett barn befann sig också på isen Tre personer fördes under torsdagskvällen till sjukhus efter att ha gått igenom isen i Ekerö. Samtliga var vid medvetande, men skadeläget i övrigt är oklart. På isen räddades också ett barn.fredag 26/2 7:05