Fler föräldrar behövs för att driva parkleken Stacken i Hagsätra

Stackenparken i Hagsätra behöver fler familjer som vill hjälpa till och driva parkleken. Nu laddar de för sin stora vårfest nästa helg.

  • Publicerad 08:39, 10 maj 2016

Det är några få plusgrader ute och ett strilande regn. Trots det har ett 15-tal personer, vuxna och barn, valt att gå på parkleken Stackens grillkväll i Ormkärr. Små och stora trängs runt grillen, för att värma sig och för att försöka få hamburgarna att bli klara lite fortare. Hamburgare och korv med tillbehör samt fika säljs till en lagom peng. Grilla får man göra själv.

– Det är gott, säger Edwin, som har två korvar, en i varje näve.

Han tar plats vid långbordet som står under tak, bredvid sina kompisar.

Stacken har varit en samlingsplats för Hagsätrafamiljerna i många decennier. Den drevs från början av staden och istället för att läggas ned för cirka 20 år sedan tog föräldrar i området över och startade föreningen Stacken, som nu driver parkleken. De håller öppet tre dagar i veckan och en-två helgdagar i månaden. En person är anställd på halvtid.

– Många blir förvånade när vi berättar att vi är en ideell förening som sköter allting. De flesta tror att vi är anställda av kommunen, säger Vendela Wulff som sitter i styrelsen.

Allt går till verksamheten

Förutom en stor lekpark och grill, finns pingisbord och en liten basketplan på Stacken. Vintertid är det pyssel och lek inomhus som gäller och styrelse, parkleksföreståndare och föräldrar hjälps åt att baka varje vecka till kaféet.

– Vi har alltid kaffe med go-fika till försäljning, det är en viktig inkomst. Pengarna går direkt in i verksamheten i form av inredning, leksaker och lön, säger Vendela.

Stacken går runt tack vare bidrag från HSB och Riksbyggen, som äger flera hus i området, och gratis hyra från staden. Utöver det är cirka 270 familjer medlemmar och betalar 150 kronor per år. Allt det här räcker med nöd och näppe, enligt Vendela. De skulle behöva många fler föräldrar som hjälper till att driva parkleken.

– Det är vår största utmaning, att få fler medlemmar, helst som vill engagera sig i verksamheten också. Det behövs för att säkra att den drivs vidare de kommande åren, säger Vendela.    

Man kan till exempel hjälpa till på grillkvällarna och på den årliga vårfesten som äger rum 14 maj, enligt Vendela.  

”Det behövs”

Flera besökare som tidningen pratar med är betalande medlemmar.

– Vi har varit här sedan min 14-åring var liten, och nu är vi här med den yngsta. Vi har flyttat till Stuvsta, men fortsätter att åka hit på grillkvällarna, och vara medlemmar. Min man är med i styrelsen. Vi gör det för att det behövs, säger Linda Johansson.

Under sommarhalvåret har Stacken 70–80 besökare per dag i snitt och förskolor och dagmammor är där varje vecka. Nu laddar de för vårfesten nästa helg. Temat i år är pirater och det blir både hoppborg och ponnyridning, fiskdamm och tipspromenad, och det stora dragplåstret – show med Cirkuspiraterna.

– Det brukar komma runt 800 besökare, det är väldigt uppskattat, säger Vendela.

Utesäsong vankas

Staden ansvarar för att parkleken är i gott skick, både utemiljön och parkleken-huset och just nu finns en ganska lång önskelista på saker som behöver fixas. Bland annat behöver golvet och köket inne i huset renoveras och det behövs ommålning och upprustning utomhus.

– Nu drar utesäsongen igång, vi kommer ordna jordgubbsland och kompost, och plantera i rabatterna med barnen.

Parkleken Stacken

Var: Hörnet Olshammarsgatan/Stjärnsundsgatan Ormkärr,
t-bana Hagsätra eller buss 143.  

När: Ons–tor 13.30–17.30 (tor till 19 vid grillkvällar) fre 9–13 och ett par gånger i månaden även en helgdag 11–15. Vårfesten äger rum 14 maj 11–15. Kom gärna utklädd till pirat.

Hur: Gratis att gå dit och leka, kafé med ”go-fika” finns att köpa.

Vill du bli medlem? Gå in på www.stackenparken.se, mejla parkleken.stacken@gmail.com eller betala medlemsavgift på vårfesten.

Visa merVisa mindre