Fler flyktingar ska kunna bo i Tyresö

Tyresös politiker vill ge fler flyktingar möjlighet att bo i kommunen. Men bostadsbristen kan sätta käppar i hjulet. Nu undersöks en ny strategi.

  • Publicerad 16:18, 29 sep 2014

I Tyresös senaste avtal med Migrationsverket har kommunen åtagit sig att ge husrum åt mellan 7 och 30 vuxna flyktingar.

När 2013 var slut hade kommunen tagit emot åtta. Utöver det hade nära 50 personer med flykting­status hittat bostad i Tyresö för egen maskin. Jämfört med kommuner som Södertälje, Botkyrka och Järfälla är det låga siffror.

I somras bestämde de styrande allianspartierna att Tyresö ska göra mer för de stora flyktinggrupper som nu kommer till Sverige. Men bristen på bostäder ställer till det. Kommunen har därför tittat på en modell som prövats i Lidingö där kommunerna ställer krav på bostadsbolagen i samband med att de får rätt att bygga.

I en utredning skriver dock tjänstemän att modellen kan bli svår att använda eftersom en kommun bara kan ställa krav om bygget sker på kommunens mark. Tjänstemännen anser också att modellen lämpar sig bäst för hyresrätter.

Oppositionsrådet Anita Mattsson (S) vill att man jobbar vidare med frågan så att ambitionen att ta emot fler flyktingar blir mer än fagra ord.

– I det som dokumenterats hittills finns inget konkret, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Saweståhl (M), är övertygad om att det finns en framkomlig väg. Tyresö bostäder ska avsätta lägenheter till social­tjänsten när bolaget bygger nytt. Att föra samtal om flyktingbostäder med samtliga byggherrar, är inte omöjligt. Att köpa in bostadsrätter är också en bra idé, enligt honom.

– Tyresö måste bidra till en fungerande flyktingmottagning i Stockholms­regionen, säger han.