På Östermalmsgatan 61 är det kö på trottoaren vid niotiden på morgnarna. Då öppnas dörrarna till Frälsningsarmén Templet där det delas ut frukost och matlådor, och lite senare under förmiddagen går det bra att komma in och dricka en kopp kaffe. Vid ett av de runda borden som saknar kryss av gul tejp sitter den pensionerade sjuksköterskan Lena som bor ett stenkast från Stureplan.

– De sociala kontakterna har blivit lidande under pandemin, då blir det lätt att man sitter hemma och grubblar. Jag har inte sökt ekonomisk hjälp, men jag mår sämre nu och då är det väldigt värdefullt att få komma hit och prata av sig.

Under pandemin har besökarna på Templet blivit allt fler. De flesta dagar kommer över hundra personer för att få en pratstund och ett mål mat, berättar verksamhetschefen Daniel Back.

– Det är tuffare nu än tidigare, både att få jobb och och att få tag på myndigheter, och väntan på bidrag är lång.

”Det tar emot jättemycket”

En trappa upp, på samma adress, sitter hjälporganisationen Gula Änglarna. Många av besökarna har varit där tidigare. Men för Sebastian är det första gången som han sätter sig ner mitt emot handläggaren på andra sidan glasskärmen.

– Det tar emot jättemycket. För ett antal år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle stå i den här kön idag.

Då hade han eget företag och en fin lägenhet i Östermalms stadsdelsområde. Nu bor han på ett stödboende och kämpar med att få ihop det. Han berättar att han lånat pengar av bekanta via swish, och att han inte är berättigad till försörjningsstöd från kommunen eftersom swishinbetalningarna på hans konto räknas som inkomst.

Men på Gula Änglarna kan han få hjälp med en del utgifter. Sebastian liknar dem vid ett extra skyddsnät under skyddsnätet, som fångar upp dem som slinker igenom myndigheternas maskor.

– De behövs verkligen, och när jag har tagit tillbaka mitt liv och det går bra för mig, då vill jag ge tillbaka på något sätt.

Gula Änglarna har hjälpt utsatta människor sedan starten 1996. Och de har aldrig haft så mycket att göra som nu, berättar Ethel Dahlman som är en av grundarna.

– Jag har jobbat med det här i 26 år och den här ökningen skrämmer mig. De som är fattiga har blivit fattigare, och de har blivit fler under den här pandemin.

Hjälper till med räkningarna

Gula Änglarnas expedition på Östermalmsgatan har öppet mellan 9 och 10 måndag till torsdag. Tack vare ideellt arbete, bidrag från privatpersoner och stiftelsemedel kan de hjälpa till med matkuponger, kläder och räkningar.

– Fattigpensionärerna har inte mycket kvar när de har betalat hyra och mediciner. Tandvård är inte att tänka på för många, där finns det ett skriande behov. Och barnfamiljerna har det svårt när det inte finns jobb, säger Ethel Dahlman.

Arbetslösheten har slagit hårt mot samhället under pandemin, särskilt i Stockholm. Förra året tredubblades antalet varsel i Sverige, och 49 procent av hela landets varsel drabbade Stockholms län, enligt länsstyrelsens lägesrapport från mars 2021.

Förra året ökade även antalet personer med försörjningsstöd i Stockholm något i flera stadsdelar.

– Vi har sett en ökning, om än från historiskt låga nivåer. Ökningen är inte heller stor, och den står inte i proportion till den ökade arbetslösheten, säger Jonas Lauri, biträdande avdelningschef på stadsledningskontoret.

Effekten dröjer ännu

Han tror att den verkliga effekten på försörjningsstödet dröjer ännu lite till.

– Det är för tidigt att säga. En stor del av de som blivit arbetslösa har rätt till a-kassa eller andra stöd innan det blir aktuellt med försörjningsstöd. Därför kan det bli en eftersläpning. Men vi jobbar aktivt med arbetsmarknadsåtgärder och hoppas naturligtvis att det ska vända, att vi inte ska hamna där.

En av utmaningarna är alla unga som ska ut på arbetsmarknaden under och efter pandemin.

– Det är viktigt att staden och andra myndigheter stöttar dem som förlorat jobbet, men minst lika viktigt att jobba med dem som ännu inte hunnit få sitt första jobb, säger han.

De senaste åren har ungefär 1000 personer per år sökt ekonomisk hjälp hos Hedvig Eleonora församling. I år var de uppe i 500 ansökningar redan i april.

– En del av ökningen beror sannolikt på att konsekvenserna av pandemin nu börjar märkas ekonomiskt för fler människor, säger Kristina Ramberg Gustafsson, stiftelsehandläggare i Hedvig Eleonora församling.

Antalet män har ökat

Där har de lagt märke till flera saker under pandemin. Dels att antalet män som söker hjälp har ökat, dels att fler sökande har intyg från kommunens socialsekreterare.

– Det kan handla om att en person inte är berättigad försörjningsstöd för ett visst ändamål, men att man ändå ser ett behov av det, säger Kristina Ramberg Gustafsson.

Även i Oscars församling har fler personer sökt hjälp under pandemin. Stephan Gullberg, som är en av diakonerna i församlingen, berättar att det handlar om människor i alla åldrar.

– Sjuk- och fattigpensionärerna lever inte fett. Men vi har också väldigt många personer som har timanställningar i butiker och på restauranger. När öppettiderna minskar blir de inte inringda lika mycket och då tjänar de plötsligt betydligt mindre än vad de är vana vid, säger Stephan Gullberg.

Att be om hjälp är sällan helt okomplicerat. Och om man bor i en del av staden där välståndet är som högst kan fallet bli ännu hårdare, tror Stephan Gullberg.

– Det är nog förknippat med en ännu större skam om du bor i Östermalms stadsdelsområde.

Ett digitalt utanförskap

Samtidigt som nya grupper av människor har sökt hjälp hos kyrkan har också de som redan lever i långvarig ekonomisk utsatthet fått det ännu svårare under den isolering som drabbat många under pandemin, berättar Kristina Ramberg Gustafsson.

Det finns också ett allt större digitalt utanförskap.

– Den som saknar dator och smartphone för att den levt med mycket små marginaler en lång tid och inte haft råd, får ännu svårare att hantera både sociala kontakter, enkla ärenden, vårdkontakter och att söka jobb, säger hon.