Fler får stå när t-banetågen fräschas upp

Nu får de gamla t-banevagnarna ett rejält ansiktslyft. Det blir mer plats för barnvagnar och rullstolar – men färre sittplatser.

  • Publicerad 17:49, 4 nov 2018

Nu ska en hel generation tunnelbanevagnar få en rejäl uppfräschning – och samtidigt byggs de om för att bli mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar.

Vid dörrarna blir det stora ytor för rullstolar och barnvagnar. Sätena placeras längsgående i vagnarna, vilket ger färre sittplatser.

Men för dem som verkligen behöver sitta har vissa säten försetts med gult tyg som signalerar att de är avsedda för personer med funktionsnedsättningar.

Ska minska trängseln

Med fler stående får fler resenärer plats i vagnarna. Ändå kommer komforten att öka, menar trafikförvaltningen i ett pressmeddelande. ”Passagerarflödet i både vestibul och vagn förbättras. Därmed bidrar de ombyggda vagnarna till att minska den upplevda trängseln och göra på- och avstigningen snabbare.” skriver de.

Andra förändringar är fler ledstänger i mittgångarna, förbättrade störningsmeddelanden och fler kameror. I dag finns sex så kallade trygghetskameror i varje vagn, de utökas nu till 16.

Dessutom får förarna automatiskt upp kamerabilder från vagnen när nödsamtal, nödbroms eller brandlarm aktiveras.

Klart nästa år

Det är SL:s alla 271 tunnelbanevagnar av typen C20 som ska byggas om. Ombyggnaden sker i Västerås, dit de transporteras via järnväg. De första beräknas bli klara i maj nästa år och ska då testas. I slutet av 2019 planeras de första nyrenoverade tågen gå i passagerartrafik.

Nästa höst beräknas också de första av de nya C30-tågen tas i bruk på röda linjen. De första har anlänt och testas nu.

Totalt har 96 nya vagnar beställts, och så snart testerna är klara ska de sättas i produktion. Alla planeras vara levererade till 2022, och totalt kostar investeringen 5,7 miljarder kronor.

Renoveringen av de äldre C20-tågen har en budget på nästan 1,4 miljarder.