Värmdö kommun har startat en satsning på att få fler Värmdöbor med ekonomiskt bistånd att bli självförsörjande. Det ska ske bland annat genom att snabbare ta fram en handlingsplan till personen, och hjälpa honom eller henne att få ett jobb.

Nu har arbetet börjat ge resultat. Hittills i år har 131 personer fått en anställning eller påbörjat studier, jämfört med 12 förra året.  

Vad har ni ändrat?

– Flera saker, men en del är att vi har ett större näringslivsfokus nu och har kontakt med flera stora arbetsgivare i kommunen, säger Miranda Ahlers (C), ordförande i vuxenutbildnings- och arbetslivsnämnden.

Till viss del påverkades situationen förra året av pandemin, men det är en rejäl ökning även sett till tiden innan pandemin, enligt Miranda.

Hårdare krav

Tidigare tog det en månad för en person som ansökt om ekonomiskt bistånd att få en handlingsplan. Nu tar det max två dagar, enligt Miranda Ahlers.

– Vi arbetar med handlingsplanen parallellt med att vi hanterar ansökan om bistånd nu och det har gjort att vi kunnat korta tiderna avsevärt.

Samtidigt har kommunen ökat kraven på de som får ekonomiskt bistånd.

– Om man är arbetsför då ska man arbeta. Det är vår linje. Det betyder att om vi erbjuder en insats och personen tackar nej till det, då kommer vi ifrågasätta om han eller hon ska ha rätt till ekonomiskt bistånd, säger Miranda Ahlers.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det är väldigt få som reagerat negativt. Tvärtom, de är positiva till en tydlig handlingsplan för att nå egenförsörjning. Varje människa som kommer ut i arbete är en vinst, för hela samhället, men i synnerhet för honom eller henne själv.

Som en del i detta har kommunen anställt en ny chef för arbetsmarknadsenheten, Ulla Rådling, och rekryterar just nu flera så kallade arbetsmarknadsutvecklare, som ska jobba med det här.