UTÖKAS. Staden håller på att skylta om de enkelriktade gator som öppnats upp för dubbelriktad cykling på nytt, denna gång med en tilläggsskylt som tillåter cykel men som egentligen är otillåten. Nu kan ytterligare 200 platser bli aktuella. Foto: Johann Bernöval

Fler enkelriktade gator öppnas för cyklister

Fler enkelriktade gator ska öppnas för dubbelriktad cykling. Staden kollar nu på ytterligare 200 kvarter i innerstan.

  • Publicerad 16:42, 20 sep 2018

Försöket med att låta cyklister cykla i båda körriktningarna på enkelriktade gator för motortrafik har varit lyckat enligt staden. Minus den första skyltningen då. Den håller man på att byta tillbaka till de klassiska enkelriktade skyltarna på alla de runt 250 gatorna som berörs men med en tilläggsskylt om att det inte gäller cyklar.

Succé för Stockholms olagliga cykelskyltar

Nu vill staden gå vidare. Ytterligare 200 platser och kvarter har man hittat där det kan bli aktuellt att skylta om för dubbelriktad cykling. Samtliga finns i innerstan, inklusive Hammarby sjöstad enligt trafikkontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Staden ska nu beta av bruttolistan och analysera noggrannare vilka platser som går och inte, samt se om det finns ytterligare gator som kan bli aktuella. De tänkta gatorna ska även skickas på remiss till exempelvis polisen innan en definitiv lista blir offentliga.

– Det stämmer. Det finns ett antal platser där vi har gjort en ytterligare inventering och sett att det är möjligt att genomföra den här typen av skyltning. Nu ska vi göra ett grundligare arbete och titta på de här platserna för att se vad som funkar och inte. Det kan även komma fler platser, säger Ola Eriksson, presstalesperson på trafikkontoret.

– Den viktigaste anledningen till att vi genomförde omskyltningen var att öka framkomligheten för cyklisterna i staden och vi ser att det har varit lyckat.

När är tanken att dessa nya gator kan skyltas om?

– Vi hoppas kunna göra det under nästa år. Nu koncentrerar vi oss på att göra omskyltningen av de 250 första platserna vilket vi hoppas ska vara klart tills årsskiftet.

Så många kvarter i din stadsdel kan beröras

City: 17

Stora Essingen: 8

Lilla Essingen: 2

Kungsholmen: 28

Hammarby Sjöstad: 2

Södermalm: 82

Vasastan: 23

Östermalm:42

Totalt 204 platser

Detta är en sammanställning över hur det ser ut per stadsdel. Enligt trafikkontoret handlar det om kvarter, på en och samma gata kan det alltså blir flera platser/kvarter som ska skyltas om. Denna lista ska nu gås igenom mer detaljerat samt skickas ut på remiss till polisen innan en definitiv lista blir offentlig.

Visa merVisa mindre