EL. Avgrävda kablar orsakar varje år många strömavbrott, inte minst i Upplands Väsby. Foto: Vattenfall Service

Fler elkablar i Väsby skadas vid grävarbete

Under förra året orsakades 15 strömavbrott i Upplands Väsbys kommun av avgrävda elkablar eller kablar som skadades vid grävarbete. Nu vill energibolaget se en skärpning hos grävaktörerna.

  • Publicerad 11:25, 10 feb 2021

Det allvarligaste är att en avgrävning av en strömförande elkabel innebär en stor säkerhetsrisk och är förenad med direkt livsfara.

I takt med att städer och samhällen byggs ut med nya bostadsområden, företagsetableringar och infrastruktur, ökar antalet aktörer som gräver i gator och mark. Många gånger finns dock elledningar redan framdragna i marken, vilket ställer krav på grävaktörerna.

– En kabel som skadas i samband med grävarbete orsakar ett akut strömavbrott hos våra kunder. Men det allvarligaste är att en avgrävning av en strömförande elkabel innebär en stor säkerhetsrisk och är förenad med direkt livsfara, både för den som gräver och de som är i närheten, säger Mats Andersson, lokalnätschef på Eon energidistribution, i ett pressmeddelande.

15 avgrävningar i Väsby

Under 2020 rapporterades det enbart i Upplands Väsbys kommun in 15 avgrävningar, vilket är fem fler än året innan. I hela Eons nät i Stockholm/Uppsala-regionen skedde 141 avgrävningar under 2020.

Nu kräver energibolaget att alla aktörer som gräver tar riskerna och konsekvenserna på större allvar och säkerställer var kablarna går – innan skopan sätts i marken.

– Majoriteten av avgrävningarna sker utan att entreprenören har kollat om det finns kablar i marken. Detta trots att vi tillhandahåller informationen genom den digitala tjänsten Ledningskollen, helt utan kostnad, säger Mats Andersson.

Anmäler till Arbetsmiljöverket

Som ett sätt att komma tillrätta med problemet ska Eon nu börja göra orosanmälningar till Arbetsmiljöverket varje gång ett företag gräver av en kabel utan att ledningsvisning gjorts. På så vis hoppas bolaget att de entreprenörer som är direkt oaktsamma blir skyldiga att åtgärda bristerna.

Avgrävda och skadade elkablar i Eons elnät i Stockholm och Uppsala län under 2020

Upplands Väsby: 15

Danderyd: 25

Järfälla: 29'

Upplands-Bro: 12

Vaxholm: 15

Österåker: 30

Enköping: 4

Håbo: 11

Totalt: 141

Källa: Eon

Visa merVisa mindre