TRETTIO ÅR. I Trettio år har Gunilla Lundgren tagit emot Nobelpristagare på Rinkeby bibliotek. Foto: Michael Folmer

Fler elever i Järva får arbeta med Nobelpriset

I trettio år har Gunilla Lundgren arbetat med Litteraturpristagare i Rinkeby, men från och med i år förändras upplägget. Arbetet fördelas på två skolor, och i år får även mellanstadieelever vara med.

  • Publicerad 16:00, 9 okt 2019

Gunilla Lundgren har arbetat som författare i Rinkeby i snart femtio år, och i trettio år har hon arbetat med Nobelpristagare. På Rinkebyskolan har eleverna fått läsa och arbeta med litteraturpristagarnas alster, och sedan har eleverna fått möta pristagarna på Rinkeby bibliotek.

Men i år blir upplägget lite annorlunda. Rinkebyskolan byts ut mot två nya skolor: Enbacksskolan och Knutbyskolan. På Knutbyskolan blir det dessutom i form av en mellanstadieklass.

– Rinkebyskolan har varit med i så många år. Nu är det dags att uppdraget får gå runt lite, säger Gunilla Lundgren, och fortsätter:

– Det blir roligt att jobba med en mellanstadieklass. Jag har gjort det för länge sedan; man får jobba på lite andra sätt då. Niorna får ta sig an pristagarnas verk, som är lite för svåra för fjärdeklassarna. Men vi producerar också alltid ett häfte till Nobelpristagarna, och där är fyrorna med och skriver bland annat dikter om Rinkeby.

Hon säger att arbetet nu kommer att ske på dessa två skolor i två år, men att uppdraget sedan kan gå vidare till andra skolor. Själva mötet med pristagaren kommer dock även i fortsättningen att ske på Rinkeby bibliotek.

Dags att dra sig tillbaka

En annan nyhet är att Gunilla Lundgren tar med en till person i arbetet.

– Jag är 77 år, och det är snart dags för mig att lämna ifrån mig uppdraget. Jag vill göra det i förnuftig tid. Får två år sedan träffade jag Annelie och förstod då att hon var rätt person. Vi ska jobba tillsammans i två år och sedan ska jag dra mig tillbaka.

Gunilla Lundgren säger att det var flera saker som gjorde att hon tyckte att Annelie Drewsen var rätt person att lämna över stafettpinnen till.

– Hon har bott i Tensta och känner till Järva. Och hon har skrivit lättlästa böcker, bland annat om Alfred Nobel. Många har velat jobba med mig i detta, men det har varit viktigt att hitta rätt person. Man måste också förstå skolans värld. Jag är väldigt mån om skola och bibliotek, och det är Annelie också. Det är underbart att jag har fått tag på henne.

"Känns jättestort och lite nervöst"

Annelie Drewsen berättar att det kändes jättestort och lite nervöst att få frågan.

– Det är en stor grej som Gunilla har arbetat upp. Det ska bli väldigt roligt att arbeta tillsammans med henne.

Hon säger att hon är beredd att ta över stafettpinnen när Gunilla Lundgren väl tar ett steg tillbaka.

– Det är ett väldigt värdefullt arbete som måste finnas kvar. På något sätt måste det leva vidare. Men det är också väldigt väl upparbetat; det är tacksamt för oss som kliver in nu.

Arbetet med Nobel har tjuvstartat på Enbacksskolan, redan innan årets pristagare är tillkännagivna. Eleverna har då framför allt arbetat med personen Alfred Nobel.

– Det är väldigt kul på Enbacksskolan. Alla är otroligt taggade, och eleverna är väldigt engagerade och smarta.

Trettio år med Nobelpristagare

NY. Annelie Drewsen berättar att det kändes jättestort och lite nervöst att få frågan att hoppa på Nobelarbetet. Foto: Elisabeth Ubbe

Katarina Taikonpriset

Gunilla Lundgren är också årets vinnare av Katarina Taikon-priset.

Priset uppmärksammar och belönar människorättsförsvarare som genom sitt arbete stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad.

"Hon öppnar dörrar som få och ser till att vi får ta del av den mångfald av språk och identiteter som finns i vår stad och i vårt land. Hon har också sett till att Nobelpristagarna i litteratur träffat barn i Rinkeby under nobelveckan – något som uppskattats av barnen och inte minst av nobelpristagarna", står det i motiveringen.

Visa merVisa mindre