Att bli förälder för första gången är omvälvande. Det kan vara skönt med extra stöd. Foto: Mostphotos

Fler bebisar i Sundbyberg ska få hembesök

I höst får förstagångsföräldrar i Rissne och Hallonbergen chans till fler hembesök från BVC. Modellen har testats i Rinkeby, och gett gott resultat.

  • Publicerad 09:07, 28 maj 2018

I Rinkeby erbjuds nyblivna förstagångsföräldrar upp till sex hembesök av en barnsköterska från Barnavårdscentralen och en föräldrarådgivare från socialtjänsten. Så har det varit sedan 2013. Syftet är att förebygga psykisk ohälsa, öka föräldrarnas kunskap om barn och föräldraskap och i god tid upptäcka om en familj behöver extra stöd.

Nu ska projektet utökas till sju andra områden, rapporterar Dagens Nyheter. Först ut är Skärholmen och Rågsved, där hembesöken utökas den 1 september.  Projektet ska också genomföras i Rissne-Hallonbergen, Hässelby, Kista-Husby, Fittja och Flemingsberg. En del av de projekten kan också komma att starta den 1 september, andra lite senare.

– Väldigt roligt att vi äntligen fått grönt ljus för att kunna införa ett hembesöksprogram även i Rissne och Hallonbergen. Utvärderingen från Rinkeby visar att arbetssättet minskar utanförskap och förbättrar integrationen, säger Josefin Malmqvist (M), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

Minskar akutbesök

Orsaken till att projektet utökas är att det i Rinkeby gett goda resultat. 95 procent av dem som erbjöds hembesök tackade ja. En utvärdering som forskare vid Karolinska institutet gjort visar också att föräldrarna var nöjda. De tyckte att de fått ökad kunskap om barns utveckling och om föräldraskap, genom hembesöken.

Föräldrar som fått extra hembesök har också oftast följt råden att låta vaccinera sina barn mot mässling, påssjuka och röda hund. Det gjorde att vaccinationsgraden i Rinkeby ökade med 15 procent på tre år.

Dessutom har besöken på akuten minskat. Föräldrar till barn som är upp till ett år i Rinkeby söker mest akutvård i hela länet, men de som deltagit i projektet åker inte lika ofta dit.

– Akutbesöken har minskat därför att familjerna har en trygghet i att kunna fråga den personal de har lärt känna. Vår vision är att fortsatt kunna arbeta så här, nu tar vi ett steg i taget, säger barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) till Dagens Nyheter.

I Rinkeby blir projektet permanent.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10