Att bli förälder för första gången är omvälvande. Det kan vara skönt med extra stöd. Foto: Mostphotos

Fler bebisar i Rågsved ska få hembesök

I höst får förstagångsföräldrar i Rågsved chans till fler hembesök från BVC. Modellen har testats i Rinkeby, och gett gott resultat.

  • Publicerad 09:35, 28 maj 2018

I Rinkeby erbjuds nyblivna förstagångsföräldrar upp till sex hembesök av en barnsköterska från Barnavårdscentralen och en föräldrarådgivare från socialtjänsten. Så har det varit sedan 2013. Syftet är att förebygga psykisk ohälsa, öka föräldrarnas kunskap om barn och föräldraskap och i god tid upptäcka om en familj behöver extra stöd.

Nu ska projektet utökas till sju andra områden, rapporterar Dagens Nyheter. Först ut är Rågsved och Skärholmen, där hembesöken utökas den 1 september.

Orsaken är att projektet i Rinkeby gett goda resultat. 95 procent av dem som erbjöds hembesök tackade ja. En utvärdering som forskare vid Karolinska institutet gjort visar också att föräldrarna var nöjda. De tyckte att de fått ökad kunskap om barns utveckling och om föräldraskap, genom hembesöken.

Föräldrar som fått extra hembesök har också oftast följt råden att låta vaccinera sina barn mot mässling, påssjuka och röda hund. Det gjorde att vaccinationsgraden i Rinkeby ökade med 15 procent på tre år.

Dessutom har besöken på akuten minskat. Föräldrar till barn som är upp till ett år i Rinkeby söker mest akutvård i hela länet, men de som deltagit i projektet åker inte lika ofta dit.

– Akutbesöken har minskat därför att familjerna har en trygghet i att kunna fråga den personal de har lärt känna. Vår vision är att fortsatt kunna arbeta så här, nu tar vi ett steg i taget, säger barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) till Dagens Nyheter.

Skärholmen och Rågsved är alltså först ut med att också få utökade hembesök, den 1 september. Projektet ska också genomföras i Hässelby, Kista-Husby, Fittja, Rissne-Hallonbergen och Flemingsberg. En del av de projekten kan också komma att starta den 1 september, andra lite senare.

I Rinkeby blir projektet permanent.