Fler badplaster. Nicoletta och Marko är på cykelutflykt och har stannat vid ”stranden” vid Källhagen på Djurgården. Foto: Linda Gren

Fler badplatser till Djurgården

På Djurgården finns i dag två badplatser. För få tycker våra läsare. Nu öppnar Kungliga Djurgårdsförvaltningen för möjligheten till nya bad. Och det redan nästa år.

  • Publicerad 10:20, 1 aug 2014

Brunnsvikens strandbad och Ekhagens strandbad - det är de enda badplatserna som finns på Djurgården. På södra Djurgården finns det inga alls. Nu vill Kungliga Djurgårdsförvaltningen undersöka om det inte går att göra fler badplatser.

– Vi vill gärna veta vad allmänheten saknar på Djurgården. Vill man ha fler badplatser, fler picknick-bord? Vi är villiga att se vad det finns för möjligheter, säger Gunnar Björkman, parkchef för Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

På många platser på Djurgården råder badförbud eftersom strandlinjen är klassad som hamnområde.

– Det är förbjudet att bada i hamnområden eftersom det går yrkestrafik där, vilket egentligen gäller hela södra Djurgården. Det handlar om en säkerhetsfråga. Det går tung trafik och starka undervattensströmmar kan uppstå och då vill vi inte uppmana folk att bada där, säger Gunnar Björkman.

Men omöjligt verkar det ändå inte vara. Källhagen är ett alternativ.

– Källhagen är nog enklast att göra om till badplats. Jag får ta en dialog med stadsdelsförvaltningen och se vad vi kan göra. Men det är inte alls omöjligt att det skulle kunna bli en badplats där redan till nästa sommar. Kanske att man får komplettera med lite sand, säger han.

Behövs badstegar

Det måste också finnas en dialog med båttrafiken, menar Gunnar Björkman.

– Vi måste se till att det inte blir en konflikt med båttrafiken, både den privata och kommersiella. Men vi borde kunna skärma av med bojer, eller liknande.

För att en badplats ska kunna kallas badplats måste livräddningsutrustning finnas. Det finns redan på Djurgårdens bryggor, men det skulle också behövas badstegar för att även bryggorna ska kunna klassas som badplats.

– Att få badbryggor på plats är ingen stor sak, säger Gunnar Björkman.

Blockhusudden lämpar sig bra för badplats rent strategiskt eftersom det är lätt att ta sig dit med bussar, men eftersom det går tung båttrafik i farleden kan det bli svårt, menar han.

– Vi vet inte vad vågskvalpet kan göra för de badande. Där måste vi ha en dialog med Stockholms Hamnar, säger Gunnar Björkman.

Ser inte rent ut

Det är 29 grader varmt under tisdagen och vid Källhagen är det förvånansvärt tomt. Nicoletta och Marko bor på Södermalm men har tagit en cykeltur till Djurgården. De hade tänkt bada, men när de går ned till vattnet doppar de bara fötterna

– Det ser inte så rent ut. Det är synd att det inte finns fler badplatser längs Djurgården, men gör de i ordning här kan man vara i stan hela sommaren. De får gärna frakta hit sand och kanske en dusch, säger Nicoletta.

Det är inte bara från Djurgårdsförvaltningens håll man vill se fler badplatser. Folkpartiets Madeleine Sjöstedt vill satsa fyra miljoner kronor för att rusta upp befintliga badplatser, men säger också, i en intervju med Dagens Nyheter, att det krävs mer strand och mindre hamn för att underlätta badandet i Stockholm. Även Stockholms Hamnar ställer sig positiva till förslaget om fler badplatser.

– Rent spontant kan jag inte se att det skulle vara några problem att skapa fler badplatser och vid Källhagen är det inga problem, bara man bojar in området. Det är viktigt att det inte går trafik vid badplatserna och att de är säkra, säger Henrik Cars, hamnkapten.

Östermalmsnytt har sökt Madeleine Sjöstedt utan framgång.

Fakta

Om badförbud

Att bada i ett hamnområde är förbjudet och kan leda till böter. Men det är inte omöjligt att bada – det kan finnas friluftsområden inom hamnområdet där man kan bada. Och dessutom finns det fler platser där det är okej att bada om man håller sig inom tio meter från strandkanten.

För att anses vara en badplats krävs:

Livräddningsutrustning.

Badstegar på bryggor.

Att vattenprover tas kontinuerligt.

Detta krävs inte:

Parkeringsplatser.

Toaletter.

Duschar

Visa merVisa mindre