Många anmälningar, men få fall av kritik på Östermalms skolor. Foto: Pekka Pääkkö

Fler anmäls på Östermalm – men få kritiseras

Trots att anmälningarna på Östermalm ökat kraftigt på ett år är det ytterst få skolor som kritiseras. Engelska skolan Norr toppar listan i stadsdelen – men får grönt ljus av Skolinspektionen. – Det finns en uppfattning om att det saknas kompetens i skolan, säger Dominique Roosen, rektor.

  • Publicerad 06:35, 5 jun 2018

Ärendena till Skolinspektionen ökade med nästan 40 procent på Östermalm mellan 2016 och 2017. Det är den största ökningen i hela innerstan.

Men de som anmäler verkar inte få gehör av myndigheterna. Under samma period har föreläggandena från Skolinspektionen minskat från åtta till fem fall.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningarna ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.


Åtta ärenden på ett år

På Engelska skolan Norr i Roslagstull hanterades åtta ärenden under 2017, men inte en enda ledde till kritik. Skolan hade en liknande situation under 2016 men då kritiserades de vid ett tillfälle.

I vissa fall valde Skolinspektionen att inte inleda en utredning eftersom anmälan gjordes på för vaga grunder.

– Jag har jobbat som rektor i tio år och det har definitivt blivit fler anmälningar nu. Jag tror tyvärr att det är en spegling av dagens samhälle. Det finns en uppfattning om att det saknas kompetens i skolan, trots att jag ser motsatsen, säger Dominique Roosen, rektor på Engelska skolan Norr.

Trend i stadsdelen

Trenden går igen i flera skolor på Östermalm. Östra Reals gymnasium hade sju anmälningar och ärenden under 2017, men inte heller där beslutade Skolinspektionen att kritisera skolan.

Dominique Roosen ser vissa problem med de ökade anmälningarna men är i grunden positiv till att brister i skolan utreds.

– Min upplevelse är att Skolinspektionen tar alla anmälningar på allvar och gör grundliga och bra utredningar. I de fall där det blivit en prövning har det visat sig att vi följt bestämmelserna. Det är det viktigaste för oss, säger hon.

Att skolorna inte kritiseras behöver inte betyda att det inte finns några problem. Det kan till exempel bero på att skolorna hunnit ta tag i problemen innan ärendet gått vidare till utredning.

Fakta

Här hamnade flest fall i Skolinspektionen

Engelska skolan Norr: 8 ärenden, 0 fall av kritik.

Östra Reals gymnasium: 7 ärenden, 0 fall av kritik.

Engelbrektsskolan: 5 ärenden, 1 fall av kritik.

Djurgårdens Waldorfskola: 5 ärenden, 0 fall av kritik.

 

Källa: Siris, Skolinspektionen
Visa merVisa mindre

Fakta

Så många ärenden hamnade hos Skolinspektionen

2017

Ärenden: 50

Beslut: 47

Fall av kritik: 5

2016

Ärenden: 36

Beslut: 36

Fall av kritik: 8

2015

Ärenden: 38

Beslut: 38

Fall av kritik: 7

Visa merVisa mindre