Mörkertal. Pontus Oscarsson känner till en handfull bedrägerier där gärningsmän låtsas vara tjänstemän som ska hjälpa de äldre. Han tror dock att det kan finnas ett mörkertal. Foto: Anna Wilson/arkiv

Fler äldre Lidingöbor utsatta för bedrägeri med falska tjänstemän som ska "hjälpa till"

Fler äldre Lidingöbor har blivit utsatta för bedragare som låtsas vara från banken eller poliser. – Det är för jävligt när man går mot de svaga i samhället, säger Pontus Oscarsson, kommunpolis.

  • Publicerad 05:10, 4 nov 2020

Förra veckan berättade Mitt i Lidingö om en 83-årig kvinna som blev lurad på pangar av falska poliser.

Bedragaren låtsades vara polis – lurade 83-åring på 60 000 kronor

Efter artikeln har fler Lidingöbor hört av sig till Mitt i och berättat att de också har blivit utsatta för liknande bedrägerier.

En 95-åring blev uppringd av en falsk banktjänsteman som påstod att någon försökt ta ett större lån i hennes namn. För att häva det skulle en "banktjänsteman" som råkade vara i närheten komma och hämta hennes kort. Saken är polisanmäld.

Mellan fem och tio anmälda brott

Enligt kommunpolis Pontus Oscarsson känner polisen mellan fem och tio anmälda bedrägerier av den här typen på Lidingö under oktober.

– Det är för jävligt när man går mot de svaga i samhället, säger han.

Gemensamt i de här fallen har varit att de äldre av bedragarna uppmanats att inte kontakta sina anhöriga.

– Vi har gått ut och varnat via äldrelotsen och Grannsamverkan. Tyvärr kan man inte gå ut och föreläsa, till exempel på Mötesplatsen nu på grund av corona.

Om du skulle ge några råd till äldre, vad är det viktigaste att tänka på?

– Lita inte på någon som ringer och säger att de är från banken. Lägg på! Om någon ringer på dörren oanmäld. Öppna inte. Ring polisen om du känner dig osäker. I bästa fall kan vi ta någon på bar gärning då.