Förstärkt belysning och klottersanering. Det är några av de åtgärder som har gjorts hittills i Obsan. I slutet av förra året genomfördes en trygghetsvandring i parken och stadsdelsförvaltningen jobbar med att öka aktiveringen där för att skapa bättre social kontroll. Samtidigt behöver man ta hänsyn till olika intressen.

– Parker och grönytor är platser människor ska kunna uppehålla sig på för rekreation, vila och återhämtning. Då kan vi inte ha ett tivoli i parkerna, utan vi måste behålla flexibla ytor för spontana aktiviteter, säger Andreas Kagg Stenmalm, trygghetssamordnare på Norrmalms stadsdelsförvaltning och fortsätter:

– Man behöver också ta hänsyn till naturmiljön. Särskilt i innerstan där det byggs överallt och där det inte finns lika mycket grönytor. Observatorielunden omfattas även av ett kulturarv som ska värnas. Det innebär att vi inte ska eller kan göra för stora ingrepp i miljön.

I sommar hoppas stadsdelsförvaltningen på att kunna ordna en del tillfälliga aktiviteter ute i Observatorielunden. Bland annat författarsamtal och poesiuppläsning, men det är inte spikat ännu.

Polisens, stadens och fastighetsägarnas platssamverkan omfattar Odenplan, Obsan och Vasaparken.

– Syftet är att minska antalet brott och ordningsstörningar samt öka tryggheten. Lyckas vi få till positiva förändringar på en viss plats kommer det påverka andra ställen i området, säger Andreas Kagg Stenmalm.

Staden har ansökt om att göra parken till ett så kallat LOV3-område, där kommunala ordningsvakter får patrullera. Tidigare har man fått nej från Polismyndigheten.

– Där ser vi öppen droghandel, offentlig urinering, bråk, boplatser och skadegörelse, har trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) sagt till Mitt i tidigare.