Ekar tomt. Fritidsgårdens och bibliotekets gamla lokaler vid Flemingsbergs centrum står mörka och tomma. Foto: Henrik Lindstedt

Flempans bibliotek och fritidsgård dröjer

Flemingsbergs bibliotek och de båda fritidsgårdarna stängde innan sommaren med löfte om nya fräscha lokaler i Fleminghallen i tid till skolstart. Snart är vintern här och bygget har inte kommit igång. Varken kommunen eller hyresvärden kan svara på när det kan vara klart.

  • Publicerad 07:30, 28 nov 2019

– De sa att de skulle öppna i september, men sen har jag inte hört något mer, säger Getahva Kasthimer som är på väg hem med sina barn från förskolan.

Innan sommaren stängdes biblioteket och de två fritidsgårdarna i Flemingsberg och Visättra. Kommunen lovade nya fräscha lokaler i Fleminghallen, där biblioteket och fritidsgården gemensamt skulle bilda ett kultur- och ungdomshus. Det skulle öppna i samband med "En dag för Flemingsberg" den 7 september, sades det då.

Men på god väg in i december har ombyggnationerna i Fleminghallen ännu inte kommit igång. Kommunen har nämligen inte lyckats komma överens med hyresvärden Niam.

– Innan vi har rett ut det vi är oense om så kan vi inte dra igång. När vi väl är överens så kommer det gå fort, säger Bosse Källström (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Huddinge.

Exakt vad de är oense om kan han inte berätta eftersom det pågår förhandlingar.

Varför stängde man fritidsgårdarna och biblioteket innan man hade de nya lokalerna klara?

– Relevant fråga, men mer än så säger jag inte.

Men håller du med om att ni borde ha hållit öppet tills nya lokalerna var klara?

Det handlade också om uppsägningstider på lokalerna, det var en del av beslutet, säger Bosse Källström.

Saknar biblioteket. Getahva Kasthimer brukade ofta gå till biblioteket i Flemingsberg med sina barn. Foto: Henrik Lindstedt

Getahva Kasthimer tycker att kommunen borde ha väntat med att säga upp den gamla lokalen till dess att de hade en ny redo. Även om han själv har tagit sig till huvudbiblioteket i Huddinge centrum för att låna böcker har det blivit färre biblioteksbesök med barnen.

– De brukade anordna barnteater på lördagar eller läste upp sagor. Sånt blir det inget av nu, så självklart påverkar det barnen, säger han.

Fritidsgårdens besökare behöver inte åka lika långt. Personalen har fortsatt att arbeta i området och bland annat anordnat utomhusaktiviteter och aktiviteter inne i Fleminghallens idrottshallar. Nyligen öppnade de också upp en tillfällig lokal i Annerstaskolan. En förening som brukar anordna aktiviteter under loven har också kallats in.

Utanför Annerstaskolan går 13-åriga Amanda och Elin hemåt. De berörs inte så mycket av att fritidsgården inte öppnat. De brukar ändå inte gå dit. Men biblioteket saknar de.

– Vi brukar gå dit för att plugga och umgås med vänner. Hemma kan det vara svårt att koncentrera sig då det blir för högljutt, säger Amanda.

Känner sig utfryst

Ammar Damer, 16, brukade ofta hänga på fritidsgården förut. Men även om fritidsgården skulle öppna i morgon hade han inte fått komma in. I juni beslutade nämligen Huddinge kommun att sänka den övre åldersgränsen på fritidsgårdarna. Nu är det bara högstadieungdomar som är välkomna.

– Nu när det är kallt har vi ingenstans att vara. De har frusit ut oss. På fritidsgården var det varmt och kändes säkrare. Det höll oss borta från centrum, säger han.

Utfryst. 16-åriga Ammar Damer och hans vänner känner sig utfrysta sedan Huddinge kommun valde att begränsa fritidsgårdarna till endast högstadieungdomar. Foto: Henrik Lindstedt

HuddingeDirekt träffar Ammar och hans kompisar på kafét i Flemingsbergs centrum. Det är ofta i centrum de ses, eller i något garage eller inne på sjukhuset. Hemma är det för trångt för att hänga med hela kompisgänget.

– Andra ser hur vi klär oss och hör hur vi pratar med förortsslang och dömer oss direkt. Det vore bättre om de pratade med oss, jag skulle vilja veta hur de känner.

Släktingar som ser dem i centrum tror att de sysslar med kriminalitet och polisen brukar ibland köra ut dem när de hänger där. Huddinge kommuns plan är att gymnasieungdomarna i Flemingsberg och i Vårby ska få en fritidsgård som ska ha öppet ett par kvällar i veckan, likt Slussen i Skogås. Där ska det vara större fokus på ungdomarnas väg in i vuxenlivet. Men än så länge har kommunen inte hittat lokaler till dessa nya verksamheter.

Ammar gillar den idén, men hade helst sett att de hade öppet fler kvällar i veckan.

Den här fredagskvällen ska de till en föreningslokal i området. En kompis mamma har öppnat lokalen för att ungdomarna ska ha någonstans att vara på kvällarna. Det spelas musik och finns soffor att sitta i, berättar de.

När den nya fritidsgården och biblioteket i Fleminghallen ska vara klart är än så länge oklart. Hyresvärden Niam vill inte kommentera fallet utöver att de tycker att de "har en positiv och konstruktiv dialog med Huddinge kommun".

I ett mejl till HuddingeDirekt skriver ledningen i kultur- och fritidsförvaltningen: "Vi hoppas vara klara snart och ber att får återkomma till dig inom de närmaste veckorna med ett besked gällande tidplan."

Kommunen har öppnat upp en tillfällig fritidslokal i Annerstaskolan. Foto: Henrik Lindstedt