Flemingsberg sluter upp i sorg efter mordet

Ljusen brinner längs gula gången i Flemingsberg. Från centrum till Terapivägen. De brinner för Omar, 37, som blev skjuten till döds utanför sin port i lördags kväll. Polisen har ännu inte gripit någon för mordet.

  • Publicerad 17:23, 5 nov 2015

Tänder ljus. Grannarna Pirrko Kovameki och Päivi Hilpinen vid minnesceremonin i måndags kväll.

Många kände Omar. Många kom också till minnesceremonin i måndags kväll, på gården där Omar bodde.

– Det är ofattbart. Jag har känt Omar sen han var fyra och sett han växa upp på gården. Han var en fantastisk omtänksam människa. Han var hjälpsam och ställde alltid upp. Både för de äldre och yngre här i området, säger Päivi Hilpinen.

Päivi är en av många grannar som samlats för att tända ett ljus och lämna en ros. Väninnan Pirkko Kovameki berättar om Omar med det stora leendet.

– Han var en social kille som spred skratt och glädje och gav oss kramar. Jag kan inte förstå att han är borta. Jag väntar fortfarande på att han ska gå förbi och heja glatt med sin hund.

Flemingsbergs hjärta

Gårdshuset på Terapivägen har öppnat för människor som vill ta farväl. Lokalen är full. Folk står i dörren och utanför på gården. Där inne berättar familj och nära kära om sin förlorade son, bror och barndomsvän.

– ”Oms” gav sin tid till andra. Han hjälpte unga med kontakter på arbetsmarknaden, han jobbade med ungdomarna på fritidsgården. Han fanns där och lyssnade på de som behövde låna hans öra, skämtade och bjöd på råd om livet. Han var områdets storebror. Flemingsbergs hjärta, säger Hedy Aliyar, som var nära vän med Omar. Eller Oms, som många kallar honom.

– Han gav alla i Flempan ett eget smeknam. Han kalla mig Hedy the Hedda. Jag vet inte varför. Men det var typiskt Oms, säger Hedy och skrattar.

Runt husknuten står grannar och bekanta och stirrar in i stearinljusen.

– Han var inte en person. Han var tusen, säger en granne från gården och tänder ett ljus.

48 timmar tidigare hade boende i området hört smällar. Polisen larmades till platsen. Omar hittades intill en bil. Skjuten. Någon timme senare avled han av sina skador på sjukhus.

– Han är redan oerhört saknad och man känner av hans frånvaro. Det är oerhört tragiskt att våldet eskalerat i Sverige och... Jag finner inga ord, säger Hedy.

Stor polisinsats

Hela Flemingsberg är skakat av dådet, berättar Päivi.

– Inget i närheten så hemskt har någonsin hänt här tidigare. Flemingsberg kommer aldrig vara detsamma. Omar har lämnat oss men kommer alltid finnas kvar i våra hjärtan.

Polisen har inlett en förundersökning om mord. Under veckan har de knackat dörr i området för att få in tips och vittnesmål. I tisdags hade polisen haft över 100 förhör. Men i skrivande stund finns ingen misstänkt.

– Jag kan inte redogöra vad informationen har lett fram till eller några direkta framsteg. Vi är fortfarande i ett väldigt tidigt stadie i utredningen. Vi är inne i en massiv informationsuppsökning och vi önskar att fler ringer in och tipsar oss, säger Carin Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Hjälp polisen

Polisen har upprättat ett tipsnummer för händelsen och vill gärna få in tips och vittnesmål.

Den som har upplysningar till ledningen för polisutredningen ska ringa 114114.
Det borde finnas allt fler som har information och vi vill väldigt gärna att de delger polisen. Vi hoppas att fler kommer höra av sig, för vi behöver få in mer än vad vi har i dagsläget, säger Carin Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen.  

Visa merVisa mindre