Så här ser det ut idag. Foto: Mostphotos

Flemingsberg ska bli större än Arenastaden

Glöm Flemingsberg. I framtiden ska orten vara internationellt känd som affärshubben Stockholm South Business District. Det vill styrande politiker i kommunen som igår tecknade ett nytt avtal med ett konsortium av fastighetsbolag. Med miljardinvesteringar ska Flemingsberg förvandlas till myllrande affärsstad på tio år.

  • Publicerad 08:18, 14 aug 2018

50 000 boende, 50 000 arbetande och 50 000 besökare. Så mycket ska rymmas i framtidens Flemingsberg. Eller ska jag säga Stockholm South Business District? Visionen och namnet är en del av en ny avsiktsförklaring som Huddinge kommun har tecknat med ett konsortium av fastighetsbolag lett av Fabege AB.

– Under mina tio år som kommunstyrelsens ordförande är det här ett av de allra viktigaste beslut jag har fattat. Det här är en jättechans att vända trenden att man bor söderut och pendlar norrut för att jobba. I framtiden ska alla som vill både kunna bo och jobba söder om stan, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

I och med den nya avsiktsförklaringen har visionen om framtidens Flemingsberg förändrats drastiskt. Tidigare har det talats om 20 000 nya arbetstillfällen och 10 000 nya bostäder fram till 2030. Nu har Fabege lyckats pressa upp målen till 50 000 boende, 50 000 arbetande och 50 000 besökare inom tio år. Enligt Di.se rör det sig om en investering i området på 30 miljarder kronor.

– De vill satsa ännu mer än vi kunnat drömma om. Förutom det vi har velat innan, med centrum, kommersiell handel och bostäder vill de skapa en internationell arena för kontor och arbetsplatser, säger en upprymd Daniel Dronjak.

Eller som vd:n för konsortiet formulerar det i ett pressmeddelande:

– Tillsammans med Huddinge kommun och övriga aktörer vill vi utveckla Flemingsberg som stadsdel från en given regional kärna till en dynamisk internationell stjärna, säger Klaus Hansen Vikström.

Från ord till handling

Att Flemingsberg ska bli ett nytt centrum för affärsverksamhet och forskning har det länge varit snack om. Men nu menar kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) att man går från ord till handling.

– Kommunen hade inte klarat av att driva den här utvecklingen själva. Nu har vi ett avtal med Sveriges största etablerare av kontor som har de finansiella musklerna och erfarenheten av den här typen av etableringar.

Tätare än innerstan

Enligt Daniel Dronjak finns det inte en risk att det nya Flemingsberg blir en spökstad om kvällarna då de arbetande lämnat området. Planen är att det nya Flemingsberg ska byggas som en blandstad med kontor, bostäder, handel, upplevelser och restauranger.

– Lyckas vi med projektet kommer det bli en tätare stadsmiljö än vad vi har sett tidigare i Stockholms län. Det kommer vara lika tätt som i innerstan, om inte tätare.

Fabeges vd Christian Hermelin tror att nya Stockholm South Business District kan bli bättre än Arenastaden i Solna.

– Vi hoppas att det här blir en stadsdel som är gott och väl en av de bästa i Europa och att det också kommer vara en levande stadsdel som gör att Södertörn får en lite bättre balans. Visionen är att skapa någonting bättre än Arenastaden, säger han till Di.se.

Nu ska ett nytt planprogram för 75 hektar i centrala Flemingsberg runt stationen tas fram. Området omfattar huvudsakligen de gamla infartsparkeringarna och industriområdet. Om allt går enligt planerna ska det första spadtaget kunna tas 2021–2022.