Det har länge funnits utvecklingsplaner för Flemingsberg. Nu tar kommunen steget vidare. Foto: Mostphotos

Flemingsberg ska bli större än Arenastaden

Huddinge kommun tar steget vidare i planerna för Flemingsberg. På måndagen fattades beslut om att gå samman med flera företag för utveckla orten till ett ”ledande internationellt affärscentrum.” som ska bli större än Arenastaden. – Det nya Stockholm South Business District är ett lyft, inte bara för Huddinge och Stockholm, utan för hela Sverige, säger Daniel Dronjak (M) på kommunens hemsida.

  • Publicerad 10:35, 14 aug 2018

Flemingsberg ska ha 50 000 jobb, 50 000 boende och 50 000 besökare varja dag om tio år. Det är i alla fall visionen. På måndagen fattade Huddinge kommun beslut om att samarbeta med ett konsortium bestående av flera olika företag. Målet är göra Flemingsberg till en internationellt centrum för forskning och affärer.

– Detta är ett gigantiskt utvecklingsprojekt, ett av de största i landet, som kommer att göra Flemingsberg till centrum för södra Stockholm. Vi planerar för tiotusentals nya arbetsplatser och bostäder i en attraktiv stadsmiljö, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande på kommunens hemsida.

Utvecklingen av Flemingsberg är i gång. Här är bostäder på Hälsovägen som ska börja byggas. De har dock inget med själva beslutet om konsortiet att göra. Illustration: Riksbyggen/Kod Arkitekter.

Har byggt Arenastaden

Fabege som har en ledande roll i konsortiet har tidigare varit med om att bygga Arenastaden i Solna.

– Det här området kommer att bli både större och bättre. Det känns helt fantastiskt att berätta om det nu. Det har varit sekretess i en längre tid, säger Malin Danielsson (L) som är ordförande för kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott till Lokaltidningen Mitt i.

75 hektar stort

Det nya området på 75 hektar kommer att ha 50 000 jobb enligt planerna.

– Vi får en bättre balans i Stockholm. Folk som tidigare pendlat till innerstan eller norr om stan får mer tid med sina familjer i stället för att sitta i bilen. Det ökar livskvalitén.

Samma siffror i olika form

Det har länge funnits planer för Flemingsberg. I tidigare artiklar som Mitt i skrivit har det dock räknats upp andra siffror kring exempelvis arbetstillfällen. Då har siffran 20 000 nya arbetstillfällen nämnts. Enligt Malin Danielsson som är ordförande för kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott har kommunen samma planer som tidigare, men siffrorna blir olika beroende på hur stort område av Flemingsberg som räknas in.

– Det är samma planer som tidigare, säger hon.

Klaus Hansen Vikström som är vd för konsortiet tror på planerna.

– Tillsammans med Huddinge kommun och övriga aktörer vill vi utveckla Flemingsberg som stadsdel från en given regional kärna till en dynamisk internationell stjärna, säger han