Flemingsberg: nya centralen?

Flemingsberg kan bli Södertörns nya centralstation, med resor på tvären, stombusslinjer till norra sidan och höghastighetståg till Malmö och Göteborg. En viktig pusselbit för att skapa över 20 000 nya arbetsplatser i området.

  • Publicerad 09:00, 4 sep 2015

Storleksmässigt föreställer jag mig något i stil med Malmös centralstation

Huddingevägen grävs ner till spårets nivå. Vägen och spåren däckas över. Ett resecentrum ovanpå, i samma höjd som Regulatorbron. Med en ny stationsbyggnad som binder ihop stadsgatan längs Hälsovägen med stadsdelen Flemingsbergsdalen. Järnvägsbarriären? Borta.

Förslaget finns med i den fördjupade översiktsplanen för Flemingsberg, som håller på att tas fram av Huddinge och Botkyrka kommun.

– Resecentrumet ska fungera som ett alternativ till Stockholm central. Ett hjärta för kollektivtrafiken på Södertörn, med alla möjliga trafikslag. Storleksmässigt föreställer jag mig något i stil med Malmös centralstation, säger Signe Wernberg, programansvarig för Flemingsberg på Huddinge kommun.

Förhoppningen är att Spårväg syd ska förbinda Flemingsberg med Kungens Kurva, Skärholmen och Älvsjö. Projektet finns med i kommunens preliminära intresseanmälan till Sverigeförhandlingen – statens stora infrastrukturprogram som ska förhandlas fram under 2017.

Höghastighetståg

Punkt två i samma intresseanmälan är ett ”tågstopp” i Flemingsberg för Trafikverkets framtida satsning på en höghastighetsjärnväg från Malmö och Göteborg till Stockholm via Flemingsberg. En infrastruktursatsning som kräver två nya spår till Stockholm.

– Det är möjligt att bygga ut dagens fyra spår till sex längs Grödingebanan och Stambanan, söder om Flemingsberg. Sen blir det trångt. Från Flemingsberg till centrala Stockholm finns det inte plats ovan jord, säger Wernberg.

Här ser kommunen en möjlighet att utveckla Flemingsberg till Södertörns nya centralstation:

Resenärer kliver av fjärr- och regionaltågen och byter till andra färdmedel - pendeltåg in mot city eller spårväg på tvären längs södra sidan. Eller till stombussar mot norra sidan i Förbifart Stockholms sträckning. Med Trafikverkets Tvärförbindelse Södertörn knyts Flemingsberg också ihop med Haninge och resten av Södertörn.

23 000 personer dagligen

Visionen om ett resecentrum går hand i hand med utvecklingen av den regionala stadskärnan i Flemingsberg. Fram till 2030 räknar kommunen med att det ska finnas ytterligare 20 000 arbetsplatser här.

– Företag som etablerar sig vill att anställda ska kunna åka kollektivt till arbetsplatsen, gärna inom 30 minuter. De efterfrågar också andra kvaliteter – som butiker, restauranger, kaféer och möjligheten att göra ärenden på lunchen, säger Wernberg.

Redan i dag passerar över 23 000 människor Flemingsbergs station dagligen. Här driver Nohadra och Bahi Heido Kickis Grill & Salladsbar.

– Flemingsberg har allt. Högskolorna, tingsrätten, polisen, sjukhuset och bostadsområden. Vi ser en stor potential här, kanske större än Stockholms central, säger Nohadra.

Under lunchen kommer stammisar från hela Flemingsberg.

– Vi känner våra kunder och vet vad de efterfrågar. Polisen och sjukhuset vill ha något som går snabbt. Advokaterna något rejält. Studenterna veganska alternativ eller prisvärda rätter.

Planerar att växa

Grillen har planer på att växa i takt med resecentret och stadskärnan i Flemingsberg.

– Vi har skissat på ett nytt koncept med assyrisk och libanesisk mat. Det förutsätter att vi växer rejält. Vi räknar med att gå från ett litet familjeföretag till tolv anställda. Jag hoppas att även vi småföretagare får ta plats i framtidens Flemingsberg, säger Nohadra.

”En kollektiv nod på Södertörn”

I dag växer Stockholm med en social obalans. Det finns mycket bostäder söder om stan och många arbetsplatser norr om stan. Många pendlar tvärs över.

Huddinge kommun hoppas att ett ökat näringsliv i Flemingsberg ska bidra till att minska obalansen i Stockholmsregionen.

Ett resecentrum i Flemingsberg förbättrar möjligheten att nå stora delar av Stockholm utan att behöva passera de centrala delarna.

Visa merVisa mindre

Flemingsberg 2030?

Enligt kommunens vision är Flemingsberg år 2030 ett av regionens mest betydelsefulla centrum för utbildning, näringsliv, vetenskap och nyföretagande – en plats där kunskap driver näringslivet.

Här finns en internationell kultur, stort utbud av restauranger, barer, caféer, mötesplatser och idrottsaktiviteter.

Här finns en ovanligt rik blandning av människor med många olika livsstilar från skilda kulturer.

Visa merVisa mindre