Utsatt? Huddingepolisen har tre prioriterade områden – Vårby, Skogås och Flemingsberg. Men endast två av dem står med på den nationella listan över utsatta områden. Foto: Claudio Britos

Flemingsberg inte med på listan över utsatta områden

Skogås och Vårby är fortfarande med på polisens lista över utsatta områden. Men båda områdena har uppvisat en positiv utveckling, visar polisens nya lägesbild över landets utsatta områden.

  • Publicerad 10:46, 3 jun 2019

I dag presenterade polisens nationella operativa avdelning, NOA, en uppdaterad lista över landets utsatta områden. För Huddinge innebär det inga förändringar. Skogås och Vårby klassas fortfarande som utsatta områden, vilket är den lägre graden av utsatthet.

Skogås och Vårby är två av de fjorton områden som uppvisar en positiv trend, enligt den nya lägesbilden.

Polisen i Huddinge har det senaste året riktat mycket resurser och insatser mot Flemingsberg på grund av bland annat flera skjutningar och öppen droghandel. I praktiken är det ingen skillnad på hur Flemingsberg prioriteras i förhållande till Vårby och Skogås. Men trots det är Flemingsberg fortfarande inte med på listan.

Polischef kritiserar lista över utsatta områden

Här är polisens nya lista över utsatta områden i Stockholm

Totalt har listan över utsatta områden krympt i hela landet från totalt 61 utsatta områden, varav 23 klassas som särskilt utsatta till totalt 60 utsatta områden, där 22 är särskilt utsatta.

Det var totalt sett en positiv lägesbild som presenterades i dag på en pressträff i Stockholm.

– Det finns områden som fortsatt har en negativ trend men på det stora hela ser vi positiva trender. Det vi ser i flera områden är att polisen utsätts för mindre våld, aggressivitet och attacker av kriminella gäng. Vi och andra aktörer har lättare att arbeta brottsförebyggande av den anledningen, säger Linda H Staaf, chef för NOA:s underrättelseenhet på dagens pressträff.

Listans enda nykomling är Storvreten i Botkyrka som nu klassas som ett utsatt område. Enligt Botkyrkapolisen beror det på ett minskat handlingsutrymme för kriminella i norra Botkyrka, där tre av listans särskilt utsatta områden återfinns.

– Vi har sett en förflyttning från områden där vi har haft mycket polisnärvaro till områden där vi inte har haft lika mycket, säger Erik Åkerlund, polischef i Botkyrka på pressträffen.

Många kritiska mot lista över utsatta områden

Jimmie Åkesson (SD): Riv utsatta förorter

23 områden i Stockholms län

Särskilt utsatta områden:

Rinkeby/Tensta, Stockholm
Husby, Stockholm
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Fittja, Botkyrka
Alby, Botkyrka
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Riskområden:

Tureberg, Sollentuna
Fornhöjden, Södertälje
Hovsjö, Södertälje
Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg

Utsatta områden:

Storvreten, Botkyrka
Brandbergen, Haninge
Jordbro, Haninge
Skogås, Huddinge
Vårby, Huddinge
Sångvägen, Järfälla
Termovägen, Järfälla
Edsberg, Sollentuna
Bredäng, Stockholm
Hagsätra/Rågsved, Stockholm
Hässelby/Vällingby, Stockholm
Vårberg, Stockholm
Älvsjö/Solberga, Stockholm
Östberga, Stockholm
Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg
Fornhöjden, Södertälje
Hovsjö, Södertälje

Visa merVisa mindre

Polisens lista över utsatta områden

Sedan 2016 har polisens nationella operativa avdelning, NOA, sammanställt en lista över landets ”utsatta områden”. Det är områden som präglas av socioekonomiska problem och att kriminella har inflytande i lokalsamhället.

Listan är indelad i ”särskilt utsatta områden”, ”riskområden” (områden som riskerar att bli särskilt utsatta) och ”utsatta områden”.

Den uppdaterade listan har totalt 60 utsatta områden. 22 är särskilt utsatta områden, 28 utsatta områden och 10 är riskområden (riskerar att bli särskilt utsatta områden).

Förra gången listan uppdaterades 2017 var det totalt 61 utsatta områden, varav 23 var särskilt utsatta områden, 32 var utsatta områden och 6 var riskområden.

Visa merVisa mindre