Deshira Flankör (M) tycker att ett tiggeriförbud borde införas i Värmdö. Foto: Mostphotos

Flankör (M) vill se ett tiggeriförbud i Värmdö

Efter högsta förvaltningsdomstolens beslut har nu kommuner möjlighet att införa ett lokalt tiggeriförbud. Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) är positiv till att införa ett förbud i Värmdö. – Jag tror att väldigt många medborgare skulle uppskatta det, säger hon.

  • Publicerad 16:53, 18 dec 2018

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade i måndags att ge Vellinge kommun i Skåne möjlighet att införa ett lokalt tiggeriförbud. Domen öppnar nu för andra kommuner i landet att följa efter.

– Det är intressant, det är en vägledning för många kommuner, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Vill du se ett tiggeriförbud i Värmdö?

– Ja, jag tycker det. Utifrån att det inte är en hållbar livssituation eller ett sätt att hjälpa folk ur fattigdom, utan snarare ett sätt att främja att folk hamnar i händerna på kriminella nätverk.

Frågan ska tas upp

Hon berättar att frågan kommer att lyftas vid nästa sammankomst. Hur ett förbud skulle tänkas utformas i praktiken återstår att se.

– Det skulle förmodligen fokusera på de platser där vi sett den typen av aktivitet.

Hur skulle ett förbud lösa tiggarnas situation?

– Tiggeriförbudet är inte en åtgärd för att lösa tiggarnas situation utan för att förebygga att kriminella nätverk etablerar sig i våra gator och torg.

Var ska man dra gränsen för tiggeri? Räknas välgörande organisationer som ber om pengar?

– Man får ju titta på Vellinge-domen och se hur de har resonerat. De har lyft hjälporganisationer i domen och fört resonemang kring det. Men man gör det väldigt lätt för sig om man jämför ett kriminellt syfte med ett välgörande syfte bara för att man är obekväm med att hantera situationen. Det ska inte vara en anledning att tysta debatten.

Fakta

Polisens bedömning om brottslighet kopplat till tiggeri

Polisens bedömning var 2015 att det finns kriminella krafter bakom tiggeriet men att de flesta av de utsatta EU-medborgare som kommer till och befinner sig i Sverige för att tigga gör det frivilligt, utan kriminella syften och utan koppling till organiserad brottslighet.

Källa: "Nationell lägesbild: Brottslighet med koppling till tiggeri och utsatta EU-medborgare i Sverige" (2015)
Visa merVisa mindre

Kan bli svårt att få igenom

Deshira Flankör betonar dock att det kan bli utmanande att få igenom ett tiggeriförbud i Värmdö, då flera andra partier tidigare uttryckt ett motstånd.

– Jag tror att väldigt många medborgare skulle uppskatta det och säkerligen en hel del som skulle sätta sig emot det, men inställningen måste vara att inte främja en grogrund för otrygghet i flera bemärkelser som på längre sikt kan få större dimensioner.