Åsa Lindvall, en av flaggvakterna vid Slussen-bygget som trakasseras av förbipasserande cyklister och bilister. Foto: Andreas Jennische

Flaggvakterna på Södermalm trakasseras av bilister och cyklister

Deras jobb är att skydda trafikanter från olyckor. Tacken: okvädinsord och hat. ”Fitta. Hora. Din jävla idiot. Det är sådana grejer man får höra”, säger Åsa Lindvall, trafikvakt vid Slussenombyggnaden.

  • Publicerad 14:27, 7 jun 2016

Ilskan kommer från bilister, cyklister och taxichaufförer som vill komma fram – trots att vakterna står där för att skydda förbipasserande från att kollidera med varandra eller med tunga transporter som ska till byggarbetsplatserna vid Slussen.

Det var Sveriges Radio P4 som först berättade om att flaggvakterna i Stockholm får ta emot hat och hot och bilden bekräftas av Åsa Lindvall, en av de trafikvakter som står på Södermalmstorg vid Slussen.

– Det händer incidenter dagligen. Nyss, när jag släppte ut en lastbil härifrån frågade en cyklist varför jag stod i vägen. Folk spottar på oss och hotar oss, det är allt möjligt, säger Åsa Lindvall.

Får skit varje dag

Enligt henne finns det individer i alla trafikantgrupper som beter sig illa. Nästan. Gångtrafikanter brukar respektera henne och kollegerna men bland privatbilister, cyklister och taxichaufförer är det annorlunda.

– Taxichaufförerna är värst. Och det är värst nattetid. Men man blir härdad. Jag har hållit på med det här i sex år och är van. Det går in i ena och örat och ut i det andra, men det är värre för de nya, säger Åsa Lindvall.

Hon vet inte vad som ska göras för att situationen ska förändras. Det har varit likadant länge, säger Åsa Lindvall.

– Det står skyltar överallt och alla vet att man bygger om men det respekteras inte.

Vad är det för någonting du får höra?

– Fitta. Hora. Jävla idiot. Du står i vägen. Det är sådana grejer.

Björn Inge Björnberg är ombudsman på fackförbundet Seko som engagerar många trafikvakter. Han säger att trakasserier mot trafikvakter är ett känt problem i branschen.

– Det är ganska frekvent. Jag vill påstå att det eskalerat de senaste åren. Vi får rapporter om det här från alla delar av landet, säger han.

Missriktad vrede

Enligt Björn-Inge Björnberg används trafikvakter mer nu än tidigare eftersom det är mer flexibelt än fasta skyltar och trafikljus.

– När det står en människa där är det vissa som kastar ur sig sin vrede och ilska över att det försinkar tiden. Vid Slussen till exempel blir det en jävla massa köer och det skapar frustration och då är det många som vill skälla på någon. Det är felriktad vrede, säger han.

Seko ser trakasserierna som ett arbetsmiljöproblem och för diskussioner med byggbolagen om hur problemen ska åtgärdas.

Än så länge har inte mycket hänt. Det yttersta ansvaret ligger hos trafikanterna.

"De står där för att säkra framfarten"

Eva Rosman, kommunikationsansvarig på projekt Slussen, säger att stadens entreprenörer rapporterat flera incidenter senaste tiden. Hädanefter ska allt polisanmälas.

– På Medis är det cyklister som cyklat på och spottat på flaggvakter. Vid Skeppsbron är det bilister som stått för aggressiviteten. En av entreprenörerna överväger att anmäla det här till Arbetsmiljöverket. Jag tror inte att det kommer att gå så långt men det är ett sätt att väcka frågan, säger Eva Rosman.

Hon uppmanar alla att respektera vakterna.

– För guds skull, sänk hastigheten, säger Eva Rosman.