Laddade. Hasina Mohammadi och Ibrahim Taha ingår i personalgruppen som den här sommaren arbetar på Fjärdhundrabadet. Foto: Johan Kjellberg

Fjärdhundra redo för ny badsäsong

Nu öppnar Fjärdhundrabadet, mer upprustat än någonsin. Det äldre reningsverket är nu bortbytt för en nyare version, för att motverka driftstopp. Nu är det bara badgästerna som saknas.

  • Publicerad 11:58, 11 jun 2021

Vi får en ökad kapacitet att ta emot fler badgäster

Fjärdhundrabadet är mer redo än någonsin att ta emot badgäster. Till den här säsongen har en ny reningsanläggning anlagts för att kunna motverka eventuella driftstopp och därmed kunna utöka kapaciteten för att kunna ta emot fler badgäster än tidigare.

− Förutom en ny reningsanläggning har vi sedan tidigare luft- och vattenvärmepumpar som återvinner värme. En av dem ska bytas i juni. Vi har också solfångare som hjälper till med uppvärmningen, säger Stig Lillsjö, projektledare på Enköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Totalt har det kostat 20 miljoner för Enköpings kommun att renovera anläggningen de senaste åren.

Det blev en lugn öppning i tisdags, när portarna slogs upp till badet för första gången den här säsongen. Himlen var grå och mulen, och regnet stänkte över Fjärdhundra. Kanske var det därför badgästerna lyste med sin frånvaro vid öppningsdags när Mitt i:s reporter var på plats.

Anläggningen har anpassats för de aktuella coronarestriktionerna.

På badet finns bland annat skyltar för att informera om folkhälsomyndighetens råd om att hålla avstånd samt hur många som får vistas i omklädningsrum enligt pandemilagen.

− Vi följer alla riktlinjer som finns och har strategier på plats för att det inte ska bli köer på anläggningen, säger Ibrahim Taha från personalgruppen.

En annan sak som är ny på badet är att det från och med i år är en kontantfri anläggning. Det är kortbetalning eller Swish som gäller som betalningsalternativ. Det är beslutat både på grund av säkerhetsskäl men också för att minska kostnaderna för kontanthantering. Detta är en nyhet som i alla fall uppskattas av personalen på anläggningen.

− Det får oss i personalgruppen att känns oss säkrare, jag förstår att det kan ställa till problem för vissa att det inte går att handla med kontanter. Men jag hoppas vi kan lösa de situationer som uppstår, säger Hasina Mohammadi, från personalgruppen.

Christopher Hoerschelmann, verksamhetschef för Idrott & fritid på Enköpings kommun, är nöjd med den nya uppgraderade anläggningen.

− Med den nya vattenreningen får vi en ökad kapacitet att ta emot fler badgäster och ändå hålla bra kvalité på vattnet. Vi hälsar alla varmt välkomna till Fjärdhundrabadet i sommar, säger han i ett pressmeddelande.

Påkostat. Fjärdhundrabadet har rustats för miljoner. Foto: Johan Kjellberg

Nyheter inför årets badsäsong

Fjärdhundrabadet har rustats för 20 miljoner de senaste åren. Bland annat har en helt ny reningsanläggning installerats på badet.

Sedan tidigare finns luft- och vattenvärmepumpar som återvinner värme på anläggningen.

Solfångare, som hjälper till med uppvärmningen, har installerats.

Nytt för i år är också att Fjärdhundrabadet blir helt kontantlöst.

Visa merVisa mindre

Nu blir det teater i Enköping igen

Nyheter Förra året ställdes den in. Men nu ser det ut att bli en teaterhöst i Enköping. – Det ska bli otroligt kul. Vi har väntat länge och är väldigt förväntansfulla, säger Christer Cedergren, ordförande i...fredag 11/6 14:07

Fjärdhundra redo för ny badsäsong

Nyheter Premiär. Utomhusbadet har öppnat. Nu öppnar Fjärdhundrabadet, mer upprustat än någonsin. Det äldre reningsverket är nu bortbytt för en nyare version, för att motverka driftstopp. Nu är det bara badgästerna som saknas.fredag 11/6 11:58