4C. Yones, Rania, Hadia och Almina i klass 4C på Väsbyskolan med sin lärare Hanna Gustafson. Klassen har skrivit peppande brev och ritat teckningar till personalen på IVA på sjukhusen i Storstockholm. Foto: Privat

Fjärdeklassare på Väsbyskolan skrev brev till sjukhuspersonal

"De bara jobbar och sliter med corona – kan vi inte göra något för att peppa de som jobbar på sjukhusen?" Klass 4C på Väsbyskolan fick en idé: Brev och teckningar till alla intensivvårdsavdelningar i Storstockhom.

  • Publicerad 11:05, 21 apr 2021

Från Huddinge fick vi till exempel ett jättelångt mail från personalen med personliga svar till alla eleverna.

Det började som ett projekt på svenskan. Klass 4C på Väsbyskolan brevväxlar med en klass i Leksand och det var i väntan på svar från dem som tankarna kom.

– Vi började prata om corona och eleverna undrade om man inte kunde göra något mer än att tvätta händerna och hålla avstånd. Då kom vi på att vi kunde skriva och rita till personalen på alla iva-avdelningar i Storstockholm för att peppa dem, berättar mentor Hanna Gustafson.

Sagt och gjort. Alla 24 elever började skriva och rita och Hanna hjälpte till att skicka i väg hälsningarna. Mottagare blev personal på sjukhus som Huddinge, Nya Karolinska, Danderyd, Södersjukhuset och Södertälje.

– Vi ville skicka hälsningarna med snigelpost, men det var en djungel att hitta rätt adresser, säger Hanna Gustafson och skrattar.

En elev skrev: "Jag hoppas att ni klarar det! Tack att ni jobbar hårt. Ni tar hand om människor och de blir bättre och bättre. Utan er skulle hela Sverige stanna. Ni jobbar så hårt och bra. Ni är de viktigaste personerna. Kramar från klass 4C."

Stor respons

Och svar har de också fått. Hanna är överväldigad över responsen.

– Från Huddinge fick vi ett jättelångt mejl från personalen med personliga svar till alla eleverna. Det är helt otroligt att de tagit sig tid att skriva tillbaka till alla, säger Hanna Gustafson.

Och från Nya Karolinska i Solna skrev personalen bland annat: "Vi känner oss omkramade och väldigt uppskattade. Fina ord och omnämnda som hjältar och hjältinnor. Fantastiskt."

Några av klassens nyanlända har inte riktigt lärt sig svenska än.

– De fick skriva på sina språk. En tjej skrev på albanska och hon fick också svar: "Vi kan inte ditt språk, men vi förstår att du är en fin tjej", säger Hanna Gustafson.

På ett av sjukhusen hade personalen satt upp alla brev och teckningar på en anslagstavla i lunchrummet.

– De skrev att de gick in dit på trötta fötter för att få pepp när det var tufft.

Alla brevsvar har skrivits ut till eleverna i 24 exemplar att ta med hem.

– Det är otroligt vilken respons vi har fått. Eleverna är så glada att de har kunnat göra något för att peppa sjukhuspersonalen som sliter så hårt, säger Hanna Gustafson.
 

Svar från Nya Karolinska till klass 4C på Väsbyskolan

"Elever som skrivit frågor, funderingar och reflektioner på ett fantastiskt sätt.

Vi har läst upp det och lagt ut i fikarummet för alla att läsa och titta på alla teckningar som dom gjort. Responsen är fantastisk. Vi blir oerhört glada och tacksamma då vi förstår att dom har förstått och förstår den situation vi befinner oss i. Vi känner oss omkramade och väldigt uppskattade. Fina ord och omnämnda som hjältar och hjältinnor. Fantastiskt.

STOR KRAM och TACK till 4C

Tack för allt stöd.

Med vänlig hälsning

Anna, sjuksköterska IVA samt IVA-mottagningen NKS (Nya Karolinska Solna)"

Visa merVisa mindre