Fjärde omgången av filmfestivalen drar igång

Måndagen den 1 augusti startar årets upplaga av Järva Filmfestival på Spånga IP. Under sju dagar visas fjorton olika filmer utomhus på en storbildskärm.

  • Publicerad 14:43, 22 jul 2016

Filmfestivalen i Järva startades sommaren 2013 och antalet besökare har blivit fler för varje år.

– Vi vet ju att många i Järva inte har råd eller tid att åka iväg på sommaren och har vi den yngsta befolkningen i Stockolm. Dessutom ordnas sällan sådana här aktiviteter här. Då tycker vi att det är en bra idé fylla tomrummet med något som kan föra människor samman och stärka oss med något bra, säger arrangören och grundaren Ahmed Abdirahman i föreningen The Global Village.

I början hölls festivalen i Nydals­parken, nu är platsen Spånga IP som rymmer fler besökare. Den första filmen startar klockan 17.30 varje kväll under festivalen och är en familjefilm.

– Det lockar till sig barnfamiljer, ofta mammor som tar med sig barnen och sitter på gräset och tar med sig något att äta, säger Ahmed Abdirahman.

Förutom film blir det även ansiktsmålning – en aktivitet som varit mycket populär bland de små barnen, enligt Ahmed Abdirahman.

Förra året hade filmfestivalen ungefär 500-600 per kväll.

I år visas både Hollywoodfilmer, som den senaste ”Starwars”-filmen, men också filmer på hebreiska, franska och spanska. Tanken är att visa det multikulturella Sverige.

– Vi vill skapa en öppenhet och utmana med att visa filmer som inte alla har sett, säger Ahmed Abdirahman.

Han tycker att en av de mest spännande filmerna i år är ”The Black Pathers” från 2015 som visas som andra film på torsdagen.

Fakta

Startar klockan 17.30

Järva Filmfestival drar igång måndagen den 1 augusti och pågår till söndagen den 7 augusti.

Platsen är Spånga IP.

Den första filmen startar klockan 17.30 varje kväll.

Öppningsfilm är ”Den gode dinosaurien”. Andra filmer som visas under veckan är ”Rättegången” (andra film tisdagen den 2 augusti), ”The Black Panthers” (andra film torsdagen den 4 augusti) och ”Insidan ut” (första film fredagen den 5 augusti).

Källa: Föreningen The Global Village
Visa merVisa mindre