Att kalla centrala Haninge för Haninge city är perfekt, tycker Jane Denis Tawete som promenerar på torget med dottern Chanel. ”Jag bor här och allt är nära, så det passar. Det låter coolt. Absolut!” Foto: Sara Kollberg

Fjantigt eller fint? ”City” delar folket

När de centrala delarna av Haninge utvecklas måste namnfrågan lösas. Internationellt klingande namn som Haninge city och Haninge Central Park kan ge orten den rätta stadskänslan tror en del moderatpolitiker.

  • Publicerad 16:44, 5 jul 2015

Förortskänslan ska bort och ersättas av en stadskänsla. Det är målet när centrala Haninge utvecklas i miljardprojektet, som börjar med utbyggnaden av Haningeterrassen. Nästa år ska det stå klart. Busstorget ska vara nedgrävt under mark och stadslika livfulla kvarter med bostäder, mötesplatser, restauranger och nöjen ska ha vuxit fram.

Men innan dess måste namnfrågan i centralorten lösas. Moderaterna i Haninge kommun har använt det internationellt klingande ”Haninge City” som arbetsnamn på hela området.

Parken intill, Rudan, benämns ofta som New York-inspirerade ”Haninge Central Park”.

– Varför inte, Det är ju just vad det är – en central park, säger Marina Mossberg, (M), vice ordförande i kommunstyrelsen och oppositionsråd i Haninge kommun.Men ordet ”city” har inget med USA att göra, säger hon.

– Även i svenskan har man under flera år använt begreppet city, Stockholms city till exempel och cityterminalen. Det är inget nytt, inget konstigt. Jag tror att folk tycker att det låter spännande. Poängen är vad man vill förmedla –stadskärnan i Haninge ska vara pulserande med shopping, kultur och nöjen. Det ska inte vara en förort.

Kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) är inte säker på att internationella namn i centrala Haninge är det rätta. Om Haninges stadskärna ska bli den pulserande, livfulla stadskärna politikerna vill se om ett par år räcker det inte med ett fräsigt namn, resonerar hon.

– Det är en litet förenklad bild. Det krävs mer för att ladda det med innehåll än att ”city” som suffix. Det behövs verksamheter.

Även bland Haningeborna går åsikterna i sär. Lokaltidningen Mitt i ger sig ut i centrala Haninge och pratar med folk. Alla verkar ha en åsikt.

– Rudan ska heta Rudan. Varför ska de ändra till något sådant löjligt?, frågar sig Yvonne Jansson som bott i kommunen i över 30 år.

– City låter ju roligt men det passar inte här, säger Rebecca Svedlund som jobbar i centrum.

Att frågan engagerar är inte konstigt, tycker Kjell Eriksson, som jobbat med namnberedning på Haninge kommun i 40 år och dessutom skrivit en bok om kommunens gatunamn.

– Det är väldigt viktigt. Man identifierar sig med sin hemort och det ger en samhörighetskänsla. Känslor dyker upp när man börjar prata namnfrågor, säger han.

Namnfrågan i centrala Haninge har länge varit ett krux. Det kommersiella centrat – köpcentrat i Haninge kommun heter Haninge centrum. Det är också vad många yngre kallar området omkring. Men orten och pendeltågstationen heter Handen. Dessutom kommer det nya området Vega att ingå i kärnan.

Kommunen har kopplat in en extern konsult som tittar på varumärket för den nya stadskärnan i Haninge – och där ingår ortsnamnfrågan. Målet är att vara klar under året.

Känslor dyker upp när man börjar prata namnfrågor.Kjell Eriksson