Fixad fisktrappa ska få firrarna från Sjöstan

Nytt trappsteg ska få öringen förbi Sjöstan och in i Nacka – där ska lekas. – I oktober och november väntas fisken hoppa upp för trappan, säger Elisabet Olin på fastighetsbolaget Fabege som har varit med och finansierat trappan.

  • Publicerad 11:15, 29 jun 2018

Öringar sätts varje år ut i Nackaån, mellan Dammtorpssjön och Järlasjön. Många av dessa öringar kommer nu tillbaka dit för att leka på sin födelseplats, men då måste de förbi Sjöstan och Sickla sluss. Men där har en så kallad fisktrappa varit lite knepig för många av firrarna.

– Trappan har funnits ganska länge men man har insett att första trappsteget var lite för högt. Så det fanns ett behov av att göra ett till steg så att fler öringar ska komma hela vägen upp, säger Elisabet Olin, kommunikatonschef på fastighetsbolaget Fabege som varit med och finansierat trappan.

Öringar och stirr

Stockholms Stad har fixat ”Kammartrappan”, men med på projektet är alltså även Fabege och Städa Sverige. Trappan jämnar ut höjdskillnader och skapar motströmmar som fiskarna gillar när de simmar uppströms.

Trappan ligger vid Sickla sluss och det är öringar som vandrar upp för den, framåt hösten. Något som kan bli ett kul skådespel.

– I oktober och november väntas fisken hoppa upp för trappan, säger Elisabet Olin.

Fabege har  tillsammans med Städa Sverige projekt Schysst Sjöstad varje år där barn från pluggen i området lär sig om vikten av att hålla det rent runt sig. Trappstegsfixet är en del av projektets femårsjubileum.

Fakta

Fiskförbud vid trappan

Det råder fiskeförbud i trapporna, slussen och dammen.

I Hammarby sjö gäller fritt handredskapsfiske och i Sicklasjön behöver du Sportfiskekortet.

Öringen är fredad i hela sjösystemet 15/9 – 31/12. Minimimåttet för öring är 50 cm.

Källa: Stockholms stad