Först ut att få jobb är nio kvinnor i Fittja. Här städar Khadija Rafi och Fatima Bibi. Foto: Anders Björklund

Fittja rent när arbetslösa kvinnor fick jobb

Botkyrkabyggen låter arbetslösa kvinnor i området ta över städningen av bostadsbolagets hus i Fittja. Enligt Botkyrkabyggen är projektet ”Qvinna i Botkyrka” en satsning på både jämställdhet och social hållbarhet. Men även hyresgästerna tycker att det blivit renare och är mer nöjda.

  • Publicerad 05:30, 8 mar 2018

Inte bara renare utan också tryggare är Botkyrkabyggens omdöme efter att projektet ”Qvinna i Botkyrka” varit i gång i drygt ett halvt år i Fittja. Botkyrkabyggen har planer på att sprida projektet till andra delar av Botkyrka. Nio kvinnor i Fittja är de första som fått jobb och egen försörjning.

– För flera är detta deras första jobb i Sverige. Vi tänker oss Norsborg härnäst. Målet är att ge sysselsättning till 100 långtidsarbetslösa kvinnor i våra områden, säger Susanne Axelsson Heldring som är HR-chef (Ett slags personalchef) på Botkyrkabyggen.

Arafa Deveci, Fatima Bibi, Mariama Barry, Zeliha Bulduk, Fatma Arikan, Aysu Kavur, Gülüzar Atik, Khadija Rafi. Fatme som också ingår i personalstyrkan saknas på bilden.

Kvinnorna städar inomhus på förmiddagarna och utomhus på eftermiddagarna. De får också utbildning i svenska, jämställdhetsfrågor, friskvård och hantering av hot- och våld.

–  De ska få med sig ett helt paket. De har utvecklats väldigt mycket. De rör sig i området och blir även förebilder för andra kvinnor, säger Susanne Axelsson Heldring.

Fick jobb efter tre år

I en tvättstuga på Värdshusvägen träffar tidningen Zeliah Bulduk som berättar att hon varit arbetslös i tre år.

– Det är väldigt kul jobb och jag trivs. Jag vill tacka Botkyrkabyggen, säger hon.

Khadija Rafi och Fatima Bibi städar i en tvättstuga på Krögarvägen.

Enligt Botkyrkabyggen är ett av resultaten också mindre nedskräpning i trapphusen och mindre häng i trappuppgångarna.

– Hyresgästerna känner igen de här kvinnorna som städar i trapphusen. Det känns också säkrare även för dem när de känner att ”det är våra kvinnor som städar”. Det har också blivit mindre häng i trapphusen. Ungdomarna respekterar dem, säger arbetsledaren Tina Chatzudis.

”Hyresgästerna jätteglada”

Zeliha Bulduk berättar att de får positiv respons från hyresgästerna.

– Hyresgästerna är jätteglada. Och de känner igen oss i våra rosa kläder, säger hon.

Gülüzar Atik och Zeliha Bulduk i sina rosa kläder.

Enligt Botkyrkabyggen visar också deras senaste kundenkät att hyresgästerna i Fittja blivit nöjdare med städningen.

Vad kostar satsningen jämfört med att ta in ett annat bolag som städar?

Projektet ger ett så stort mervärde för både hyresgästerna och hela området så vi ser det som bra investering. Vi har även fått bättre kvalité på städningen. Vi har satt social hållbarhet i fokus och kommer att satsa mer i liknande projekt, säger Susanne Axelsson Heldring.

Susanne Axelsson Heldring. Foto: Botkyrkabyggen

Projektet för de nio kvinnorna har en längd som är satt till ett år. Men Botkyrkabyggens mål är att de ska få fast jobb i höst.

– Jag hoppas på det, säger Zeliah Bulduk.