Stängt. Fittja bibliotek stängde i början av maj. I mitten av augusti öppnar de igen.

Fittja bibliotek nyöppnar i augusti – ordnar häng på ängen i sommar

Fler lokala verksamheter och föreningar, mer kulturkvällar och längre öppettider. Så ska det bli lugnt på Fittja bibliotek när det öppnar igen den 19 augusti. Under sommaren ordnar de utomhusbibliotek med läshörna, sagoberättande och språkkafé.

  • Publicerad 09:55, 5 jun 2017

Misstänkt droghandel i och kring lokalerna och problem med bråk och hot mellan besökare och besökare som hotat personal fick Fittja bibliotek att stänga igen i början av maj. När portarna slår upp igen efter sommarlovet är det med en del förändringar. Fler lokala aktörer, från kommun och föreningsliv, ska ta plats på biblioteket.

– Vi behöver vara fler vuxna på biblioteket. Därför vill vi öka bredden av verksamheter här och ha fler som jobbar på och besöker oss.

Vad för verksamheter?

– Det kan till exempel vara att områdesutvecklaren sitter här någon dag i veckan eller föreningar som kommer hit och håller i aktiviteter eller informationskvällar, säger Anja Dahlstedt, chef för biblioteken i Botkyrka.

Man kommer också möblera om, ordna fler studieplatser och ha längre öppettider än idag. Samarbete med polis och Fittja ungdomens hus ska stärkas.

– Vi har många besökare som kanske hellre skulle vilja vara på Ungdomens hus, och unga som idag är där som kanske skulle vilja komma hit oftare, säger Anja Dahlstedt.

Flyttar till ängen

Tills nyöppningen är det mer än två månader. Så under sommaren flyttar biblioteket ut på Fittja Äng. Där kan man läsa dagstidningar, vara med på skrivarverkstäder, lyssna på högläsning och delta i språkkaféer.

– Vi har gjort det tidigare år, men bara en dag i veckan. Nu kommer vi ha öppet måndag till torsdag nästan som våra vanliga öppettider. Vi är inte nöjda med att vi inte kan ha öppet på biblioteket, men då kom vi på att vi vara i Fittja på det här sättet istället, säger Anja Dahlstedt.

Nytt bibliotek 2018

På sikt kommer Fittja bibliotek att flytta ut från de lite undangömda lokalerna en trappa upp i centrum och få nya lokaler bakom centrum tillsammans med Fittja konsthall.

– Vi hoppas kunna flytta in där i slutet av nästa år, säger Anja Dahlstedt.

Bakgrund

I början av maj gick Fittja bibliotek ut med att man stängde på grund av problem med bråk och hotfulla situationer i lokalerna.

Man har fått indikationer på att droghandeln i centrum flyttat in i och kring biblioteket.

I sommar flyttar biblioteket ut på ängen. Varje måndag till torsdag från 16 juni till xx augusti är man där mellan 12 och 16.

Visa merVisa mindre