Fit artist öppnar gym i källare

Hötorgsskrapornas gamla kolkällare har fått nya hyresgäster. Vägg i vägg med parkeringsgaraget har ett gäng musikalartister öppnat ett crossfitgym. – Det är häftigt att komma ner i en lokal med sådan historik, säger Karl Dyall.

  • Publicerad 00:00, 11 feb 2014

Det är inte lätt att hitta hit. Men efter en lite förvirrad promenad genom parkeringsgaraget under Hötorget står man till sist framför dörren till Crossfit Solid.

Här i Hötorgsskrapornas gamla kolkällare har dansaren och musikalstjärnan Karl Dyall, 46, tillsammans med vännen Elin Bjärkstedt och musikalkollegorna Rennie Mirro och Joachim Bergström, öppnat ett crossfitgym.

– Det är häftigt att komma ner i en lokal med en sådan historik med tanke på att vi håller på med kroppsarbete, säger Karl Dyall och syftar på att källarlokalerna en gång förvarat skrapornas uppvärmningskol.

Nu har kolkällaren renoverats till ett gym. Inredningen här är lite mer avskalad än hos de stora gymkedjorna.

– Vi ville behålla den ruffiga känslan, lite skit i hörnen stör inte oss, säger Elin Bjärkstedt.

Det är full aktivitet när Lokaltidningen Mitt är på besök. Några svingar kettlebells, andra kastar medicinbollar i luften och vissa klättrar i rep som hänger från taket.

Crossfit är en relativt ny sport som blivit populär.

För ett nyvaket öga ser det ut som avancerad cirkelträning, men Karl Dyall förklarar att det är mer än så.

– Jag skulle snarare säga kombinationsträning där man blandar både muskeluthållighet och kondition. Vi jobbar med funktionell träning som ska brygga över på sådant som vi gör i vardagen, som att hoppa, skjuta, dra, lyfta och så vidare.

Karl Dyall är själv crossfitentusiast och tävlar i sporten, med en sjundeplats i VM 2012 som toppmerit.

Han berättar att han började träna crossfit på grund av skador som han ådrog sig för några år sedan.

– Det var efter ”Singing in the Rain” och min karriär var över. Jag hade lagt dansskorna på hyllan och blivit bekväm med tanken på att inte kunna jobba mer med det här. Men så introducerades jag för crossfit av en vän, berättar Karl, som genom att träna crossfit långsamt tog sig tillbaka och som nu är aktuell i musikalen Flashdance på Chinateatern.

Det ser ut som en ganska macho träningsform, men Karl Dyall hävdar bestämt att alla kan träna crossfit.

Klubben har unga såväl som 50-plussare bland sina medlemmar.

Gymmen i city är många, men Karl Dyall är inte orolig för konkurrensen.

– Vi sysslar med något helt annat. Det finns inga speglar här och vi uppmuntrar inte fåfänga, ambitionen är att folk ska må bättre och här tränar man för funktion.

Karl Dyall, 46, tillsammans med vännen Elin Bjärkstedt har öppnat ett crossfitgym tillsammans med musikalkollegorna Rennie Mirro och Joachim Bergström.

Vi ville behålla den lite ruffiga känslan, lite skit i hörnen stör inte oss.Elin Bjärkstedt delägare i crossfit solid

Fakta

Aktuell i musikalen Flashdance

Ålder: 46.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Farsta.

Yrke: Dansare och musikalartist. En av grundarna av dansgruppen Bounce. Känd för en rad musikalroller och medverkan i många tv-program.

Aktuell: I musikalen Flashdance som just nu sätts upp på Chinateatern, samt med gymmet Crossfit Solid som nyss intagit lokalerna till den gamla kolkällaren under Hötorgsskraporna i city.

Visa merVisa mindre