Den 18-åriga kvinnan var ett känt ansikte på Folkets Hus i Fisksätra. I natt sköts hon ihjäl. Foto: Christian Lärk/ Linus Lindgren

Fisksätra sörjer skjutna kvinnan i Råcksta: ”En som många kände”

Folkets Hus i Fisksätra är öppet för sörjande efter nattens dödsskjutning i västerort, då en 18-årig kvinna från området avled. – En sådan här sorg drabbar hela området, säger Morgan Karlsson, verksamhetschef på Folkets Hus.

  • Publicerad 15:07, 28 aug 2019

Det var under natten till onsdagen som en 18-årig kvinna sköts ihjäl i Råcksta i västra Stockholm. En händelse som påverkat Fisksätra djupt.

– Hon var ofta besökare här i Folkets Hus. En glad och trevlig tjej med många idéer, född och uppväxt här i området, berättar Morgan Karlsson, verksamhetschef på Fisksätra Folkets Hus.

Ingen kan riktigt förstå att det har skett

Morgan Karlsson, Folkets Hus

Han beskriver det som att händelsen lamslagit området, där många kände den avlidna 18-åringen.

– Fisksätra är ett familjärt område. När något sånt här händer blir det som en kollektiv sorg. Ingen kan riktigt förstå att det har skett.

Stöd finns att få i Folkets Hus

Även Janne Landström, krissamordnare på Nacka kommun, beskriver kvinnan som en omtyckt lokal profil.

– Hon var en tongivande figur bland ungdomar i Fisksätra. En person som många kände, engagerad i lokala aktiviteter.

Folkets Hus kommer fungera som samlingsplats för sörjande. För den som vill ha någon att prata med finns där stödpersoner både från kommunen, kyrkan och Folkets Hus.

– Vi har fått dit de resurser vi behöver, bland annat psykologer, säger Janne Landström.

Fisksätra sluter upp

Vid Folkets hus i Fisksätra hade väldigt många människor samlats för att hedra den 18-åriga kvinnans minne.

Folk omfamnar varandra och folk gråter. Det lagas mat för de sörjande och både präster och imamer är på platsen.

I vanliga fall håller folkets hus öppet till 23.00 men i dag har de bestämt att hålla öppet så länge det behövs.

På Folkets hus kallar de den avlidna kvinnan för en vän till dem då hon ofta spenderade tid på platsen.

– Hon var alltid positiv och nyfiken på saker. Hon var en tjej som spred glädje omkring sig, säger Lina Lindfors som är projektledare på Folkets hus i Fisksätra.

Morgan Karlsson håller med och säger att Fisksätra har slutit upp kring den här händelsen.

– Det är lite bykänsla här ute. Alla känner alla. Det har varit väldigt fint att se hur alla tröstar och lyssnar på varandra. Det är inget hat här utan det är bara en stor sorg men också en stor gemenskap, säger han.

Kring minnesplatsen i Fisksätra har många samlats. Här ligger väldigt många blommor, nallar, och tända ljus. Foto: Linus Lindgren

Minnesplats i centrum

Folkets hus har kommit till att bli en samlingsplats för de som vill hedra den 18-åringens minne och söka tröst. Morgan Karlsson berättar att de försöker identifiera vilken typ av stöd som efterfrågas.

– Vi har fått väldiga resurser från bland annat kommunen, kyrkan och moskén. De kommer att erbjuda den hjälp som efterfrågas. Vi vill inte tvinga på någon något utan vi vill kunna ge den hjälp som efterfrågas, säger han.

I Fisksätra centrum bara några hundra meter från Folkets hus finns det även en minnesplats där folk har lämnat bland annat blommor, nallar, och tänt ljus.