"Den största jag fått", skojar Paul Wieringa om bytet han får upp när han metar i Söderbysjön. Foto: Olle Anrell

Fiske i söderort – en ren och skär naturupplevelse

Visst nappar det i söderort! Sportfiskarnas Paul Wieringa som bor och fiskar i södra förorterna avslöjar här sina bästa knep och fiskeplatser söder om stan.

  • Publicerad 05:00, 17 jul 2022

Paul Wieringa har tagit hojen och fiskegrejerna till Söderbysjön som ligger längs med linje 17 på gröna. Det är hisnande vackert, knäpptyst och redan efter 30 sekunder nappar första firren på betet som Paul kastat ut.

– Förra veckan fick jag fick jag säkert 30 mörtar, sarvar, abborre och braxar när jag fiskade på det här sättet.

Det Paul gör är att meta med sitt kastspö. Han har en krok, maggots (fluglarver) och ett lättare flöte där det syns direkt om en fisk nafsar.

– Man kan ta med ett tre-fyra meter långt metspö till ett barn också. Det är superspännande för dem att det hela tiden händer något med flötet.

Drag. ”Naturfärgade jig är bra drag att köra med, men skrikiga färger är bra på sommaren också. Gärna med offset-krok där kroken är gömd i draget och därför har svårare att fastna i vegetation. Foto: Pekka Pääkkö

Stora abborrar

Paul Wieringa bor själv i Björkhagen och tar sig såklart gärna ut till Stockholms södra delar för att fiska – här ingår de flesta sjöarna i Sportfiskekortet. Söderbysjön, Sicklasjön och Ulvsjön är några favoriter.

– Här i Söderbysjön är det en stor artrikedom och abborrarna kan bli riktigt stora eftersom de äter kräftor. Och jag brukar ta med mig badkläder så vi tar ett dopp när barnen tröttnat på att fiska.

För den som inte vill meta utan kasta med drag så är naturfärgade jig ett bra tips, men skrikiga färger eller hårdbeten fungerar bra under sommaren också, berättar Paul.

Och använd gärna offset-krok där kroken är gömd i draget och därför har svårare att fastna i vegetation.

– Det gäller speciellt här för det växer hur mycket sjögräs som helst här på sommaren.

Sportfiskarna och vissa klubbar som Enskede Sportfiskeklubb anordnar sommarlovsfiske för barn där ledare är på plats och utrustning finns att låna, berättar Paul. Mer info finns i sociala medier och på Sportfiskarnas hemsida. Foto: Olle Anrell

Härlig naturupplevelse

Närheten och lättillgänglighet är kanske den största och bästa grejen med att fiska i Stockholm, tycker Paul.

– Det är storstad, men jag känner mig som att jag är vid en skogsjö i Östergötland eller Kalmar här. Det är så vackert och så lätt för en som bor i Söderort att på 20-30 få en naturupplevelse. Och så är det bra fiske!

Intresset för fiske har ökat stadigt senaste åren – och fullkomligt briserat under pandemin.

– Vi såg en explosion av fiskekortsförsäljningen under pandemin. Det är ett enkelt sätt för folk att komma ut.

I juni gick dock Stockholms stad ut med informationen att Trekanten, Sicklasjön, Flaten och sex andra sjöar har så höga halter av miljögiftet PFAS att staden avråder från att äta fisk fångad där mer än två, tre gånger per år.

Det är nya och sänkta riktvärden på EU-nivå som gör att nya kostrekommendationer behöver ges. 

Släpper fisken

Paul säger att man såklart ska följa råden, men att de flesta som fiskar i Stockholm ändå kör catch and release i Stockholm.

– Det är väldigt gammeldags att tro att man fiskar bara för matens skull. De flesta fiskar för nöjets skull numera.

Men med de nya råden kan det vara bra att ha extra koll på hur man behandlar fisk man får upp för att kunna släppa tillbaka den. Pauls tips är att blöta händerna innan man tar upp fisken för att skydda dess fjäll och slemhinnor.

Och så ska man ha med sig en tång, gärna en peang, för att lättare få ut kroken som fisken har fått i munnen eller helt svalt.

– Om de sväljer betet så kommer du inte in med fingret. Så använd inte pinnar eller nycklar för att få ut kroken utan ta med ett avkrokningsverktyg och då är en tång det bästa.

Pauls fina fisketips i södra Stockholm

Dessa sjöar ingår i Sportfiskekortet:

Sicklasjön

Jarlasjön

Ältasjön

Damtorpssjön 

Källtorpssjön

Ulvsjön

Flaten

Magelungen

Orlången 

Trekanten

Dessa kräver också fiskekort, men ingår inte i Sportfiskekortet:

Ågesta sjön

Drevviken

Gömmaren

Lundsjön-Dammsjön

Kräver inte fiskekort:

Lännerstasundet i Mälaren

Källa: Sportfiskarna

Visa merVisa mindre

Här har alla rätt att fiska

Lagen om fritt handredskapsfiske gäller i Mälaren, Stockholms ström och Saltsjön. Det innebär att alla har rätt att fiska med spinnspö, pimpel eller mete i dessa vatten.

För nätfiske, trolling, dragrodd och angelfiske krävs lov från fiskerättsägaren.

Fiske i sjöar eller med fiskemetoder som inte ingår i lagen kräver fiskekort. Mer information: https://parker.stockholm/fiske

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Funnits sedan 1919

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund är en ideell organisation som funnits sedan 1919. Organisationen jobbar bland annat för att värna/vårda vattnen och fiskbeståndet, stimulera fiske- och naturintresse hos ungdomar, organisera svenska tävlingsfisket och intitiera och stödja forskning i fiske- vatten-, och miljövård.

Källa: Sportfiskarna

Nya råd om hur mycket man ska

Det är så höga halter av miljögiftet PFAS i vissa sjöar att staden avråder från att äta fisk fångad där mer än två, tre gånger per år. Det är nya och sänkta riktvärden på EU-nivå som gör att nya kostrekommendationer behöver ges.

Här är sjöarna där man bara ska käka fisk från 2-3 om året:

Brunnsviken, Ulvsundasjön, Riddarfjärden, Årstaviken, Görväln, Drevviken, Flaten, Trekanten och Sicklasjön.

PFAS, är en förkortning av poly- och perfluorerade alkylsubstanser. PFAS började framställas i mitten av 1900-talet för att stöta bort fett, smuts och vatten.

Ämnena finns i dag i exempelvis stekpannor, funktionskläder, skor, möbeltyger, skidvalla, matförpackningar, brandskum, impregneringssprayer och skönhetsprodukter. 

PFOS är det ämne i PFAS-gruppen som förekommer i högst halt i fisk.

Källor: Stockholms stad och Naturskyddsföreningen

Visa merVisa mindre