Firas fixade vinnarskägget

–––Firas Azar är barberaren som ansade och trimmade David Johanssons skägg två dagar innan tävlingen ”Sveriges snyggaste skägg 2017.” – Jag hade fixat honom i salongen två dagar innan och visste ingenting om tävlingen. Jag blev chockad när han fick priset, säger Firas Azar på George`s Barbershop i Spånga.

  • Publicerad 15:11, 5 sep 2017

Firas Azar, frisör & barberare på George´s Barbershop i Spånga är den som ansade och trimmade till ”Sveriges snyggaste skägg 2017” på kunden David Eriksson. Tävlingen anordnas under World Beard Day, som arrangeras av Beardshop.

– Jag blev faktiskt chockad när jag hörde det. David har varit kund hos oss länge, jag visste ingenting om tävlingen. Jag fixade hans skägg som vanligt två dagar innan. Han berättade inte att han skulle ställa upp. Sedan blev jag väldigt glad och stolt. Folk ringer och kunder gratulerar, säger Firas Azar.

Firas Azar har arbetat som frisör och barberare i 23 år, i Egypten, Libyen och i hans hemland Syrien, där han hade egen salong i Damaskus i fem år. Efter 13 år i Sverige, där han också drivit egna salonger, är han nu anställd på salongen George´s Barbershop i Spånga sedan fyra år tillbaka.

– Det tog mycket tid att driva eget. När jag fick familj så började jag hos George och vi trivs med varandra, säger han.

Hur gjordes då vinnarskägget?

– För mig handlar det om erfarenhet. En kund är en kund, oavsett om han ska tävla. Det är viktigt att man ser till huvudform, öron, stil och frisyr innan ansningen. Det är viktigt att ha en balans. David har ett tätt, fint skägg som passar hans stil och huvudform. Som barberare, med lång erfarenhet så kan man anpassa skägget till huvudform och stil.

Vad är det för skäggtrender som finns, enligt dig?

– Det finns ingen speciell stil eller trend om du frågar mig. En barberare behöver tänka på huvudformen annars blir det inte bra. Jag förklarar ofta det för mina kunder. Har man en huvudform och efterfrågar ett skägg som inte passar till, så brukar jag förklara och hoppas att de tar det till sig. Annars så försöker jag fixa till det ändå, fixa lite extra utifrån min erfarenhet, så att kunden blir nöjd till slut. Klart det finns olika stilar, rakt, vågigt, afro till exempel. Så det går inte att köra på en stil, eller generell regel till alla. Vi använder fön, fixar kanter och kan använda vax eller olja utifrån vad respektive skägg och stil behöver.