Fira våren med kosläpp på Bögs gård

Bonden Anders Ström har sett traditionen växa. Och i år blir det ännu större. Lördag klockan 14.00 släpps korna ut. – Vi vill att alla ska kunna ta del av de glada djuren, säger han.

  • Publicerad 17:11, 13 maj 2016

Det hela började med att bonden Anders Ström på Bögs gård i Sollentuna inte var särskilt imponerad över hur andra gårdar ordnade sina kosläpp.

– Jag minns att jag stod och frös i snöslask. Korna sprang ut och det varade i en kvart, sen var det över.

Anders Ström bestämde sig för att göra något eget och satte upp en enkel skylt på gårdsplanen. Då kom det niohundra människor. Sedan har det vuxit för varje år och nu på lördag beräknas det komma omkring 4000 människor.

– Terrängen är ganska otymplig och vi har därför ordnat en egen vip-plats åt de med rullstolar och rullatorer. Vi vill att alla ska kunna ta del av de glada djuren.

Innan kosläppet har Bögs gård en familjedag där besökarna bland annat får chansen att se gårdens djur och rida på ponnyhästar. Anders Ström har också en överraskning när det kommer till själva huvudattraktionen.

– Vi kommer att släppa ut 15 unga tjejer och de kvigorna har bra med sprätt i benen. Det är härligt som bonde att se när korna får ta sommarlov.

Blir korna inte nervösa över all publik som kommer?

– Nej, våra kossor är vana med människor och de känner sig trygga när de får springa i sin klunga.

Fakta

Fira årets kosläpp

På lördag den 14 maj är det familjedag på Bögs gård med start från klockan 11.00. Klockan 14.00 börjar kosläpps-showen på närliggande Väsby gård. Personer med rullstol och rullatorer ska föranmäla sig. Gården ligger cirka en kvarts promenad från Häggviks station.

Källa: bogsgard.se

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så blir nya Södra Häggvik

Nyheter Från handel och industri till en blandning av bostäder och service. Stora delar av Södra Häggvik planändrades redan i början av 2000-talet efter att gamla ABB-huset – nuvarande The Factory – stod klart. Först nu är planerna på en blandad stadsdel med bostäder,...onsdag 28/10 4:50

City Gross siktar på att slå upp portarna först

Nyheter "Vi vill ju ha nyöppningskänslan, men ändå coronasäkra det." City Gross stängde sin butik i Stinsen sommaren 2019 och gör nu comeback i Häggvik då man öppnar i det nya handelskvarteret. – Jag törs inte säga exakt när, men vi öppnar först, sedan kommer Willys...onsdag 28/10 4:30