”Har du planer för framtiden?”, ”Jag ska gå någon annanstans” och ”Hjältar räddar världen”.

Om du har du passerat gångtunnlar i Brandbergen den senaste tiden har du kanske funderat kring flera av budskapen som numera pryder ingångarna till några av tunnlarna.

Det var i förra veckan som ljuskonstverken i Brandbergen började lysa, och de upplysta texterna sitter på platser som kan upplevas otrygga.

– Det här handlar inte om att ersätta allmän belysning, utan det är konstverk i första hand som använder ljus som medel. Tanken är att det ska ge en annan känsla och en stämning till platsen, säger Anna Ahlstrand, intendent för offentlig konst på Haninge kommun.

Det är konstnären Aleksandra Stratimirovics som ligger bakom den nya ljuskonsten i Brandbergen, och till sin hjälp har hon tagit barn och unga i området. Elever på Brandbergsskolan har intervjuat förskolebarn i området om framtiden, och texterna som nu pryder tunnlarna kommer från barnen.

– Text tilltalar och får ofta folk att reagera. Man läser in olika saker, och tanken här är att man ska få ett litet avbrott och fundera kring vad det här är. Det ska väcka eftertanke, säger Anna Ahlstrand.

De boende i området har varit med och utsett platserna där texten nu sitter.

– Det var viktig att unga i området skulle vara inblandade i val av plats, så genom promenader i området har vi kartlagt var de hänger och inte vill passera och utifrån det har vi identifierat platser för konstverket, säger hon.

Väcker uppmärksamhet

Brandbergenbon Bedriye Kaya passerar genom tunneln vid Rikets sal i slutet av industriområdet, och just den här är prydd med texten "Har du planer för framtiden?". Hon berättar att hon har reagerat på texterna och att de har satt igång hennes tankar.

– Jag tycker att det är jättecoolt och roligt, och man får en annan känsla när man går här nu. Men det har också väckt tankar och jag har faktiskt börjat tänka mer på vad jag har för planer, och nu funderar jag på om jag ska börja plugga. Det peppar, säger hon.

Även Eini Leinonen, som passerar i tunneln med texten "Jag ska gå någon annanstans", stannar till. Det är första gången hon ser texterna, och hon uppskattar tilltaget.

– Det är roligt när det kommer något nytt, särskilt i miljöer som annars känns gråa och trista, säger hon.

Etapp tre i satsning

Ljuskonsten i Brandbergen är etapp tre i Haninge kommuns satsning på ljusinstallationer i otrygga miljöer. Först ut i början av 2020 var konstnären Linda Shammas konstverk Midsommardrömmar som nu lyser upp i Hurtigs park, passagen mellan centrum och Jordbro kyrka.

Kort därefter var "Blickfång" på plats, ett öga som blickar ut över entrén till Rudans friluftsområde i Handen av konstnären Linda Persson.

Näst på tur efter Brandbergen är parken bakom kulturhuset i Handen, som just nu rustas upp.