Uppskattat. Eini Leinonen, konsten vid tunnlarna. "Det är roligt när det kommer något nytt, särskilt i miljöer som annars känns gråa och trista". Foto: Sacharias Källdén

Finurliga texter lyser upp otrygga miljöer

Haninge kommun satsar på ljuskonst i otrygga miljöer. Verk är redan på plats i Jordbro och Handen och nu har turen kommit till Brandbergen. Där har de boende varit med i processen.

  • Publicerad 13:51, 29 jan 2021

Tanken är att man ska få ett litet avbrott och fundera kring vad här är

”Har du planer för framtiden?”, ”Jag ska gå någon annanstans” och ”Hjältar räddar världen”.

Om du har du passerat gångtunnlar i Brandbergen den senaste tiden har du kanske funderat kring flera av budskapen som numera pryder ingångarna till några av tunnlarna.

Det var i förra veckan som ljuskonstverken i Brandbergen började lysa, och de upplysta texterna sitter på platser som kan upplevas otrygga.

– Det här handlar inte om att ersätta allmän belysning, utan det är konstverk i första hand som använder ljus som medel. Tanken är att det ska ge en annan känsla och en stämning till platsen, säger Anna Ahlstrand, intendent för offentlig konst på Haninge kommun.

Tankeväckare. Brandbergenbon Bedriye Kaya passerar genom tunneln med texten "Har du planer för framtiden". Hon berättar att den har fått henne att fundera på att börja plugga.

Det är konstnären Aleksandra Stratimirovics som ligger bakom den nya ljuskonsten i Brandbergen, och till sin hjälp har hon tagit barn och unga i området. Elever på Brandbergsskolan har intervjuat förskolebarn i området om framtiden, och texterna som nu pryder tunnlarna kommer från barnen.

– Text tilltalar och får ofta folk att reagera. Man läser in olika saker, och tanken här är att man ska få ett litet avbrott och fundera kring vad det här är. Det ska väcka eftertanke, säger Anna Ahlstrand.

De boende i området har varit med och utsett platserna där texten nu sitter.

– Det var viktig att unga i området skulle vara inblandade i val av plats, så genom promenader i området har vi kartlagt var de hänger och inte vill passera och utifrån det har vi identifierat platser för konstverket, säger hon.

Väcker uppmärksamhet

Brandbergenbon Bedriye Kaya passerar genom tunneln vid Rikets sal i slutet av industriområdet, och just den här är prydd med texten "Har du planer för framtiden?". Hon berättar att hon har reagerat på texterna och att de har satt igång hennes tankar.

– Jag tycker att det är jättecoolt och roligt, och man får en annan känsla när man går här nu. Men det har också väckt tankar och jag har faktiskt börjat tänka mer på vad jag har för planer, och nu funderar jag på om jag ska börja plugga. Det peppar, säger hon.

Även Eini Leinonen, som passerar i tunneln med texten "Jag ska gå någon annanstans", stannar till. Det är första gången hon ser texterna, och hon uppskattar tilltaget.

– Det är roligt när det kommer något nytt, särskilt i miljöer som annars känns gråa och trista, säger hon.

På gång. Belysningen för "Det kommer att se bra ut" slås på så snart arbetet runt tunneln är klart. Foto: Sacharias Källdén

Nyfikna. Anna Ahlstrand, intendent för offentlig konst på kommunen, berättar att flera har hört av sig och frågat om texterna. Foto: Sacharias Källdén

Etapp tre i satsning

Ljuskonsten i Brandbergen är etapp tre i Haninge kommuns satsning på ljusinstallationer i otrygga miljöer. Först ut i början av 2020 var konstnären Linda Shammas konstverk Midsommardrömmar som nu lyser upp i Hurtigs park, passagen mellan centrum och Jordbro kyrka.

Kort därefter var "Blickfång" på plats, ett öga som blickar ut över entrén till Rudans friluftsområde i Handen av konstnären Linda Persson.

Näst på tur efter Brandbergen är parken bakom kulturhuset i Handen, som just nu rustas upp.

Ögat som syns vid entrén till Rudan kom på plats förra året. Foto: Haninge kommun

Midsommarstång i Jordbro. Foto: Haninge kommun

Flera etapper i satsningen på ljuskonst

Midsommardrömmar i Hurtigs park intill Jordbro kyrka, är en starkt lysande typ av midsommarstång i rostfritt stål som invigdes förra vintern. Konstnären bakom heter Linda Shammas.

Strax därefter kom "Blickfång" på plats, ett öga som blickar ut över entrén till Rudans friluftsområde i Handen av konstnären Linda Persson.

Texterna över tunnlarna i Brandbergen började lysa i mitten av januari. Konstnären bakom är Aleksandra Stratimirovics.

Under våren ska parken bakom kulturhuset i Handen få en mer konstnärlig belysning, gjord av konstnären Anna Lidberg.

Visa merVisa mindre