Sara Bergkvist. Projekt­ledare inom Omdaning Bro. I bakgrunden syns Finnsta­stigen. Foto: Upplands-Bro kommun

Finnstastigen får ett ansiktslyft

Inom kort kommer kommunen­ att inleda ett arbete längs med Finnsta­stigen i Bro.

  • Publicerad 11:29, 27 maj 2022

Den 370 meter långa raksträckan nyttjas av många för att ta sig mellan Bro centrum och bostäderna i Finnsta.

Gående, cyklister och mopeder samsas om vägen.

En del som använder den långa raksträckan kör för fort och det här har gjort att situationen har blivit otrygg för de som rör sig till fots, menar kommunen.

– Utmaningen handlar om att göra det svårare att köra fort med moped och samtidigt bevara möjligheten för brandbilar att ta sig in bland bostadshusen vid eventuell brand. Därför har Brandkåren Attunda involverat i planeringen, säger Sara Bergkvist, projektledare inom Omdaning Bro, i en kommentar.

Det man nu ska göra är att dela upp vägen i fält så gående får en del och cyklister en annan. Kommunen uppger att mitten av vägen ska förses med rabatter där det ska växa klätterväxter längs stativ i järnsmide.

När Finnstastigen korsar Björklyckestigen blir asfalten i stället plattor. Även här kommer buskar och träd att planteras.

Man kommer också att sätta upp bänkar längs vägen så den som vill ta en paus kan göra detta.

– Genom punktbelysning kommer planteringarna att lysas upp när det är mörkt. Vårt fokus har varit att skapa hastighetsdämpande åtgärder och samtidigt skapa ett trevligare gångstråk, säger Sara Bergkvist.

Arbetet är planerat att pågå under cirka en månad.

Oklar orsak till stort strömavbrott

16 000 kunder drabbades under måndagen Håbo och Upplands-Bro drabbades av ett stort strömavbrott. Ännu vet leverantörerna inte exakt vad som hänt.tisdag 28/6 17:26

Han får Fridegårdspriset

Kjell Johansson är en flera gånger prisad författare. Nu får han ytterligare ett. Johansson har utsetts till årets mottagare av Jan Fridegårdspriset.fredag 24/6 8:15