P-FÖRBUD. På parkeringsplatsen strax intill sjön Fysingen i Väsby råder numera p-förbud. Marken ägs av bygg- och fastighetsbolaget Savana som infört parkeringsförbud i hela området. Foto: Privat

"Finns ingenstans att parkera vid Fysingen"

Den som vill bada i sjön Fysingen i sommar gör klokt i att inte ta bilen. Den parkeringsplats som finns intill badplatsen ligger numera på privat mark och risken för p-böter är stor.

  • Publicerad 11:30, 2 jul 2020

Nu när man ska hålla avståndet så tycker jag att kommunen borde ta sitt ansvar för att hjälpa till.

MISSNÖJD. Anna Wettergård badar gärna vid naturbadet i sjön Fysingen, men är missnöjd med att den intilliggande parkeringen inte längre är tillgänglig för allmänheten. Foto: Privat

Sommaren är i full gång och många Väsbybor vill ut och bada. Kommunen har rustat upp Sättrabadet för att avlasta Kairobadet, och man kan även ta ett dopp i Bollstanäs och i Fysingen.

Men någon allmän parkeringsplats finns inte längre vid badplatsen i Fysingen. Den tidigare parkeringsplatsen, med cirka sju p-platser, ligger numera på privat mark. Ägare är bygg- och fastighetsbolaget Savana, som infört parkeringsförbud i hela området.

Fått p-böter

Flera Väsbybor har bittert fått erfara detta sedan de blivit lappade. Och många är upprörda över bristen på möjlighet att parkera nära naturbadet.

– Nu när man ska hålla avståndet så tycker jag att kommunen borde ta sitt ansvar för att hjälpa till. I stället för att alla ska trängas vid Kairo, Sättra och Bollstanäs så borde man göra det lättare för alla att bada även vid naturbaden, säger Anna Wettergård, som gärna badar i Fysingen.

Hon menar att det är svårt att cykla till badet med två små barn.

– Det har alltid funnits en parkeringsplats vid Fysingen, och jag tycker att kommunen kunde hyra in sig där och låta den finnas kvar åtminstone över den här sommaren, när läget nu är så exceptionellt.

Upplands Väsby kommuns gata- och parkenhet låter meddela att det tyvärr inte längre finns någon parkering vid Fysingen. De rekommenderar besökarna att ta sig till naturbadet med cykel eller buss 568 till Gamla lasarettsvägen och promenera därifrån.