Foto: Fredrik Gustafsson

Finns ingen plan för kommunhustomten

Bostäder, ny skola eller ett grönområde? I slutet av mars nästa år ska det gamla kommunhuset vara jämnat med marken. Trots det har politikerna inte ens börjat diskutera vad det ska bli av tomten när huset är rivet.

  • Publicerad 10:15, 5 nov 2021

Enköping har en dålig historia när det kommer till ödelagda tomter.

Under försommaren 2019 gav Tekniska nämnden förvaltningen i uppgift att riva det gamla kommunhuset ”så snart som möjligt”.

Det tog nära två och halvt år från beslut till handling, men nu är det dags.

I mitten av november inleds troligtvis rivningen på Kungsgatan.

När huset är rivet i slutet av mars nästa år, om allt går enligt plan, ska tomten istället bli...

Ja, det var just det. Det vet ingen än. De politiska partierna har inte ens börjat diskutera frågan utanför de egna partierna.

Men vad som är helt klart är att det gamla kommunhuset kommer att ge Enköping en ny centrumnära grop. Åtminstone inledningsvis.

”Ingen ny grop”

Lars Karlsson på Enköpings kommun, som projektleder rivningen, hävdar dock bestämt motsatsen.

– Det ska inte bli någon ny grop. Vi vill gärna vara klara i slutet av mars med rivningen så vi kan så gräs på ytan så det förhoppningsvis kan växa upp till sommaren, säger han.

Hur tänker då politikerna om tomten?

Kommunstyrelsens ord-förande Peter Book (M) vill att tomten säljs och blir hem åt nya bostäder.

– Tanken är att den ska säljas, och det bästa, som jag och mitt parti tycker, är att man bygger bostäder där, säger Peter Book.

S: ”Ny skola”

Vad vill då oppositionen med den gamla kommunhustomten? Oppositionsrådet Jesper Englundh (S) är inte lika säker på att det är nya bostäder tomten ska användas till, även om det finns med som ett alternativ.

– Det är en centralt belägen tomt. Och det är en strategisk viktig tomt. Vi har ett behov av bostäder, men även framtida skolor. Jag tycker att man måste ha en dialog med medborgarna innan man tar ett beslut för tomten, säger han.

Det låter som att det kan ta tid, du tror inte Enköp-ingsborna blir rädda för att det ska bli en ny centrumnära grop?

– Det tror inte jag att vi ska vara oroliga för. Det finns ingen politisk prestige i det här. Men jag har förståelse för att man är orolig. Enköping har en dålig historia när det kommer till ödelagda tomter, säger han.

Inget nytt kommunhus

Men kan man inte bygga ett nytt kommunhus på platsen? Nix, kommunstyrelsen har fattat ett principbeslut om att kommunen ska hyra centrumnära kontorsplatser i Enköping istället för att bygga ett nytt kommunhus.

– Där håller tjänstemännen på att ta fram en process. Jag skulle tippa på någon gång på andra sidan årsskiftet att man kommer gå ut med en förfrågan på marknaden, säger Peter Book.

Man åtalad för barnvåldtäkt

Nyheter Man boende i Enköpings kommun är åtalad för våldtäkt mot barn.fredag 26/11 9:30

Rånare greps i Enköping

Nyheter Två Enköpingsbor har gripits misstänkta för att ha rånat en ung man i centrala Västerås på onsdagskvällen den 24 november. Det rapporterar Sveriges Television. Enköpingsborna är män i 20- och...torsdag 25/11 8:27