Leif GW Persson har sagt att den godaste semlan finns i Sundbyberg, Vi frågar folk på stan om dom tycker det stämmer. Lena Östlund, Ingemar Östlund och Monika Persson ger tips.

Finns bästa semlan i Sundbyberg?

"Sveriges bästa semmelbageri ligger i Sundbyberg" säger Leif GW Perssons i senaste avsnittet av "Brottsjournalen". Vi gav oss ut i Sumpan för att se om det stämmer överens med snacket på stan.

  • Publicerad 14:50, 24 feb 2020

Sara Wetterholm, Fredrik Jansson och Malin Larsson, som alla jobbar i Sundbyberg, håller med GW om att bästa semlan går att finna här. Det viktigaste är enligt dem är att semlan är nybakad och helst hemgjord.

– Den måste vara fräsch! Det kan också vara roligt med variation, säger Sara och får medhåll av både Fredrik och Malin.

Mumla istället för semla?

Vi frågade en annan trio om kriminalaren GW Persson skulle kunna ha rätt i semlor.

– Nej, då protesterar jag! Bästa semlan finns i Solna. Droppen heter stället, säger Solna-bon Monica Persson.

Men visst ligger Droppen i Sundbyberg?

– Ja men det har du faktiskt rätt i, ja då är det sant.

Paret Lena och Ingemar Östlund är på besök i Sundbyberg och bor annars i Hälsingland. De tycker att semlorna på hemmaplan är godast.

– Helst ska man ha lite varm mjölk till, säger Ingemar.

Något ännu mer speciellt är enligt Ingemar "mumlan" som han inte tror finns i Stockholm.

– Det är en munk med mandelmassa och grädde med lock, förklarar han.

På Droppen berättar konditorn Elias hemligheten bakom vad han tycker är en perfekt semla.

– Det handlar alltid om kärlek, säger han.

Sara Wetterholm, 43 från Vallentuna, Fredrik Jansson, 28 från Flemingsberg och Malin Larsson, 32 från Solna, jobbar alla i närheten. Foto: Mikael Andersson

"På Thelins konditori på Landsvägen finns traditionella semlor. De har också med choklad, wienerbotten och en helt vegansk variant." säger Amanda Sandvik, anställd på Thelins konditori i Sundbyberg.

"På Princess konditori Sturegatan på finns traditionella semlor med grädde, vaniljkräm eller nutella. De har även semlor med wienerbotten." säger Tracy Elghoraieb, anställd på Princess konditori i Sundbyberg.

"På konditori Droppen på Tulegatan finns traditionella semlor (stora och små) utan ägg och utan kardemumma. De har även semlor med wienerbotten samt med saffran." säger Elias, konditor på Droppen i Sundbyberg.

Elias berättar att han går på ögonmått och magkänsla när han bakar, men ett mer specifikt tips är att det måste få ta sin tid. Man behöver också bra maskiner och råvaror, menar han.

Tradition eller trend?

På senare år har den traditionella semlan, med eller utan hetvägg, fått sällskap av allt från semmelwraps till semmeltacos. På Princess konditori finns alternativ på menyn, men kanske inte riktigt så experimentella.

– Det behövs alternativ för vissa är ju allergiska och andra gillar till exempel inte mandelmassa, säger Tracy Elghoraieb som är anställd på Princess.

Amanda Sandvik som arbetar på Thelins konditori gillar den traditionella semlan bäst, men tycker också att det kan vara roligt att testa "konstigare" varianter. Hon har en bestämd idé om vad hon tycker utgör en riktigt god semla:

– Det handlar främst om kvalité på mandelmassan. Rostade mandlar blir så mycket bättre än bittra. Sedan måste man ha rikligt med grädde för att det inte ska bli torrt. Det bästa är även att toppa med både florsocker och pärlsocker så att det blir lite "crunchy", säger hon.

25 februari är semmeldagen. Stor variation på semlorna finns att hämta i Sundbyberg. Foto: Mikael Andersson

5 fakta om semla

1. Världens största semla bakades av Bake My Day i år och vägde 300 kg,

2. Kung Adolf Fredrik tros ha dött av att han åt för många semlor (14 hetväggar) 1771.

4. I Norge och Danmark äter man semlor med sylt istället för mandelmassa.

5. Svenskarna äter 50 miljoner semlor per år.

Källa: 10fakta.se, mittkok.se, nordiskamuseet.se

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Han vill ordna en fest vid omtalade bron

Nyheter David hoppas att det kan koppla samman Rinkeby och Ursvik Ursviksbon David Hurtado Gómez vill skapa en fest vid den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby. Musik, kultur och mat hoppas han kan hjälpa några eller alla att se Rinkeby med andra ögon.måndag 14/6 10:37

Brottsofferjouren vill se snabbare utredningar

Nyheter Polisen medger brister Färre söker hjälp hos Brottsofferjouren Västerort. Polisens prioriteringar kan vara en förklaring, enligt jouren. Polisen medger brister men hänvisar till att det finns flera olika stöd.fredag 11/6 16:21